Az ügyészség szerint sincs semmi látnivaló a Bán Tamást megverő török biztonságiak körül

Az ügyészség szerint sem indokolt nyomozást indítani a szegedi férfi ügyében, aki augusztus 20-án Budapesten az utca túloldaláról tiltakozásul bemutatott Recep Tayyip Erdogannak, a török elnök emberei pedig a földre vitték és bántalmazták.

Ez a hvg.hu kérdésére küldött válaszlevélből derült ki, melyet a Fővárosi Főügyészségnek címeztek: „A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a rendőrség határozatát hivatalból felülvizsgálva megállapította, hogy a feljelentés elutasítására törvényesen és megalapozottan került sor, mivel az ügyben közvádas bűncselekmény gyanúja nem, csak magánvádas eljárásra tartozó könnyű testi sértés gyanúja merülhet fel.”

Vagyis az ügyészség megvizsgálta, hogy jogszerűen lépett-e túl a rendőrség az Erdogan emberei által bántalmazott férfi ügyén, majd két hónap vizsgálódás után úgy találta, hogy igen, írja a lap. Bán Tamás szegedi hamburgeres egyébként nem tett feljelentést, hanem Tóth Bertalan MSZP-s parlamenti képviselő szólalt fel az ügyben a Parlamentben, azt pedig feljelentésként értékelte Polt Péter legfőbb ügyész.

A rendőrség szeptemberben elutasította a feljelentést és nem is indítottak nyomozást. A határozat alapján a Magyarországra látogató török köztársasági elnök testőrei „kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el”. Arra hivatkoztak, hogy a törökök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként, illetve az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként.

Bán Tamásnak ezzel egy lehetősége maradt: magánvádas eljárást kezdeményezni könnyű testi sértés gyanúja miatt. Nyomozás hiányában nem lehet tudni, kik lehettek Bán támadói, ám a fenti rendőrségi határozat szerint a török elnök „kíséretéhez tartoztak” és „személyvédelmi feladatokat” láttak el. Ennél többet korábban a rendőrség a hvg.hu kérdésére sem árult el.