A BRFK szerint nem sértették meg az általánosan elfogadott társadalmi normákat Erdoğan testőrei

A 24.hu írta meg, hogy amit korábban Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelt, vagyis az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan által feltett írásbeli kérdéseket a Recep Tayyip Erdoğan testőrei által megvert szegedi férfi ügyében, azt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) elutasította, mindössze néhány nap alatt.

A rendőrség nem cáfolta az MSZP-s politikus által is ismertetett tényállást, viszont a BRFK szerint az, hogy a török államfő testőrei augusztus 20-án Budapest belvárosában megvertek egy magyar állampolgárt, nem közvádas bűncselekmény. Mint írták, egy ellenzéki aktivista bemutatott a török államfőnek, Erdogan biztonsága emiatt nem került veszélybe. A török testőrök ennek ellenére súlyosan bántalmazták a férfit, akit a TEK emberei mentettek ki „szorult helyzetéből”.

A határozat alapján a Magyarországra látogató török köztársasági elnök testőrei „kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el”. „Az erre vonatkozó különleges szabályok alapján a védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik. Ennek végrehajtására azonnal, adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor”. A dokumentumban azt is leírták, hogy a törökök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként, illetve

az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként.

A rendőség a határozat végén megjegyzi, hogy a testőrök cselekménye mindamellett alkalmas lehet könnyű testi sértés vétség gyanújának megállapítására, ez azonban magánvádas eljárás tárgyát képezheti.

Egészen elképesztő, hogy Orbán Viktorék következmények nélkül hagyják, hogy külföldi személyek bántalmaznak magyar embereket a véleményük miatt. Ez újabb példája annak, hogy Magyarország nem jogállam, a kormánya idegen érdekeket előbbre helyez, mint az emberek szolgálatát – mondta a 24.hu-nak Tóth Bertalan, aki szerint innen már csak egy lépés, hogy következmények nélkül bántalmazzanak embereket például azért, mert a kormány politikájával ellentétes véleményt fogalmaznak meg.