Feljelentésként értékelte Polt Péter az Erdoğan testőrei által megvert szegedi vendéglátós ügyét

Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan még korábban írásbeli kérdéseket tett fel Polt Péternek az Erdoğan testőrei által megvert szegedi férfi ügyében. Többek között azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, hogy történt-e bűncselekmény, vagy hogy milyen vizsgálatot indít az ügy kapcsán, mire Polt válaszában azt közölte az MSZP-s politikussal, hogy levelét feljelentésként értékeli és elbírálás céljából az V. kerületi rendőrkapitánysághoz továbbította, vette észre a hvg.hu.

Arról a Szegeder is beszámolt annak idején, hogy idén augusztus 20-án, amikor Recep Tayyip Erdoğan török államfő budapesti látogatásán épp kilépett a Matild Palace hotelből, hogy a Szabad sajtó útján álló konvojához menjen, amikor Bán Tamás szegedi burgerezőtulajdonos bemutatott neki a középső ujjával.

A vendéglátós úgy mesélte az ezután történteket, hogy mintegy féltucat, testőr-szerű figura leteperte őt, egy kerítéshez szorították, majd a földre vitték, és többször is a hátába, a veséjébe és a fejére is térdeltek. Pár perc múlva megjelent 3–4 TEK-es is, akik azt kiabálták angolul, hogy

„Hagyják békén, ez magyar ügy!”

A férfit végül a TEK-nek kellett kimentenie, Bán szerint a törökök nem engedik el, ha a magyar rendőrök nem lépnek fel az érdekében.

„Borzasztóan felháborított, hogy idehívunk valakit, aki egy nép autonómiáját nem hajlandó tiszteletben tartani. Az azonban egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy ilyen választ kapok a tiltakozásomra” – fejtette ki korábbi reakcióját a szegedi férfi. Akkor arról beszélt, hogy nem akarja annyiban hagyni a történteket, ha a rendőrség nem jelentkezik, akkor feljelentést tesz.