Nyolcezer effektes tűzijátékot lőnek majd fel vasárnap a Partfürdőről

Vasárnap, augusztus 20-án tartják az államalapító I. István király emlékére rendezett ünnepségeket országszerte, mellyel az államalapításra emlékezünk. Szegeden a megszokott helyen, a Széchenyi téren lesznek programok, az ünnepi megemlékezés 9 óra 30 perckor a városháza előtti térzenével kezdődik, majd 9 óra 50 perckor ünnepélyesen felvonják az Országzászlót.

A díszünnepség és Botka László polgármester beszéde 10 óra után lesz, majd Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki helynöke fogja megáldani az új kenyeret. A közreműködők között lesz a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar, Kovács András énekes, Szívós László színművész, a Szeged Táncegyüttes, valamint a Tápai Hagyományőrző Együttes is.

Idén a tűzijáték sem marad el. Rácz Attila a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője a Rádió 88-nak elmondta, újdonságként olyan különleges színváltós bombákat is felküldenek az égre a mintegy nyolcezer effekt között, amelyeket még nem lehetett látni városunkban. A tűzijáték vasárnap este 9 órakor lesz, így a Huszár Mátyás rakpart délután 5 órától van lezárva, míg a Széchenyi tér posta felőli részét kedd reggel adják vissza az autósoknak.

A Belvárosi hidat is teljesen lezárják majd vasárnap fél kilenc és fél tíz között.

A programok már pénteken elkezdődnek a rakparton, a három napig tartó buli során a színpadi előadások mellett borászatok, kézműves sörfőzdék, pálinkaházak, vendéglátósok és kézművesek várják majd a kilátogatókat. A részletes program ide kattintva megismerhető.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Tavaly egyébként az augusztus 20-ai ünnepséget sem tartották meg a városházánál, mivel egy pont akkorra várható zivatar miatt lefújták azt. Az egyre súlyosabb gazdasági válság és a rendkívüli szárazság miatt azonban a tűzijátékot már júliusban lemondták, annak költségét a rászorulók támogatására, a tűzifaprogram kiterjesztésére fordította inkább az önkormányzat.

Még kérdéses, hogy az idei ünnepi tűzijáték vajon felveszi-e a versenyt a július elején este háromnegyed tíz tájékán hatalmas robajjal fellőtt magántűzijátékkal, amikor az újszegedi Partfürdőről az augusztus 20-ai ünnepet megszégyenítő fény- és hanghatásokkal rendelkező effekteket lőttek a magasba. Az eseményről a lakosság jó része nem tudott előre, ám a hatóságoknál be volt jelentve. Ekkor állítólag mindössze 800 pirotechnikai terméket küldtek fel az égre.