A rendőrség és a katasztrófavédelem is tudott a hétfői tűzijátékról

Mint megírtuk, hétfőn este háromnegyed tíz tájékán hatalmas robaj rázta meg a várost, amikor az újszegedi Partfürdőről az augusztus 20-ai ünnepet megszégyenítő fény- és hanghatásokkal rendelkező tűzijátékokat lőttek a magasba. Az eseményről a lakosság jó része nem tudott, ugyanis záporoztak a felháborodott és csodálkozó bejegyzések a helyi Facebook-csoportokban.

A Reddit nevű internetes fórum szegedi aloldalán is született két-három poszt is erről, ahol a tűzijátékot lebonyolító cégtől is írt egy személy. Kiderült, hogy összesen 800 pirotechnikai terméket küldtek fel tegnap, és érdeklődésünkre a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól Balázs Csaba sajtóreferens elárulta, hogy

az eseményről tudtak a hatóságok, sőt a helyszínt a rendőrök és a tűzoltók, a katasztrófavédelem biztosította.

Azt is megtudta lapunk, hogy egy környékbeli magánbenzinkút-hálózat tulajdonosának rendeztek 60. születésnapi ünnepséget, mely a Novotelben volt megtartva. Az általa megszervezett tűzijátékot a Partfürdőről lőtték fel körülbelül tíz, de egyesek szerint húsz percen át, és így festett a Laposról:

Fotó: Szegeden láttam / Facebook

Sok szegedi felháborodott azon, hogy egyrészt nem lehetett előre tudni az eseményről, sokan, akik vizuálisan nem látták, egyből rosszra gondoltak az Ukrajnában zajló háború miatt, vagy éppen a kisgyerekük, illetve háziállatuk esett kétségbe a hanghatások miatt. Számos hozzászóló szerint viszont ennyit ki lehet bírni, és úgy vélték, csak az irigység beszélt sokakból, mert megtudták, hogy magánesemény volt.

A tűzijáték viszont már régóta megosztja az embereket, legutóbb a borfesztivál keretein belül szervezett ilyet a város, mely akkor is nagy vitát szült és háromezren szavaztak róla az egyik szegedi kötődésű Facebook-csoportban, melynek végeredménye az lett, hogy a tagok 71%-a nem támogatta a pirotechnikai eszközök használatát.

A szegedi önkormányzat egyébként nemcsak a pandémia, de a növekvő elégedetlenség miatt is dönthetett úgy tavaly augusztus 20-án, hogy nem rendeznek tűzijátékot, a látványosság megrendezésének költségét pedig a rászorulók támogatására, a tűzifaprogram kiterjesztésére költik. Ekkor más települések is futótűzként mondták le az ünnepi tűzijátékot. Márki-Zay Péter először meg akarta tartani azt, majd végül ő is visszakozott és a vásárhelyi lakosokra bízta a döntést, így aztán ott sem tartották meg.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt annak idején úgy fogalmazott, „egy újabb tűzijáték kevesebbet adhat a lakóknak, mintha az erre fordított összeget a rászorulók védelmére fordítanánk”. Az ügyben azelőtt egy petíció is indult Szegeden azért, hogy töröljék ez a tavalyi nemzeti ünnepi látványosságot, de az még kérdés, hogy idén mit tervez a város.