Szegeden is elmarad az augusztus 20-ai tűzijáték: rászorulókra és tűzifára költi a pénzt az önkormányzat

Szegeden is elmarad az augusztus 20-ai tűzijáték: a látványosság megrendezésének költségét a rászorulók támogatására, a tűzifaprogram kiterjesztésére költi a szegedi önkormányzat idén.

Számtalan cikket írtunk a témában, miután egyre több város, vagy település szinte futótűzként mondta le az augusztus 20-ai tűzijátékot. Még Márki-Zay Péter is nyilatkozott a témában, aki először meg akarta tartani azt, majd végül visszakozott és a lakosságra bízta a döntést. Szeged egyelőre kivár a döntéssel – írtuk egyik korábbi cikkünk címében, mely igaznak bizonyult.

Bár az önkormányzat az akkori megkeresésünkre nem reagált, várható volt, hogy lépnek az ügyben, inkább később, mint előbb. Botka László ugyanis kedden egy közleményt adott ki – amelyet a Szeged.hu írt meg – arról, hogy a tűzijáték megrendezésének költségét a rászorulók támogatására, a tűzifaprogram kiterjesztésére költi a szegedi önkormányzat idén.

A teljes közlemény így szól:

„Augusztus 20-a, Szent István napja számunkra kiemelten fontos ünnep, az egyre súlyosabb gazdasági válság és a rendkívüli szárazság miatt azonban idén lemondjuk a tűzijátékot. A tűzijáték megrendezésének költségét a rászorulók támogatására, a tűzifaprogram kiterjesztésére fogjuk fordítani.

A kisvállalkozókat sújtó év közbeni adóemelés, a lakossági gáz- és áramáremelés több tízezer szegedi polgár és család életét keseríti meg. Az egekbe szökő infláció miatt egyre több ember megélhetése kerül veszélybe. Mindezt tetézi a soha nem látott hőhullám és szárazság, amelynek eredményeként környékünkön is több tűzeset történt az elmúlt hetekben.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata ezért úgy döntött, az idei tűzijátékot lemondja, annak forrásait pedig a rászorulók megsegítésére fordítja. Több száz szegedi családot tudunk így segíteni tűzifával. A városi ünnepség egyéb programjait a korábbi évek szokásaihoz hasonlóan megtartjuk”.

Az ügyben még korábban egyébként petíció is indult Szegeden azért, hogy töröljék el az idei nemzeti ünnepi látványosságot. Az aláírást indító Botka Lászlóhoz címezte a levelet, majd a fentihez hasonló indokokat felsorolva arra kéri a szegedi polgármestert, hogy képviselje azokat az értékeket, amelyek a város lakóinak évek óta fontosak; álljon ki az együttérzés, a megfontoltság, a mértéktartás a környezet- és az állatvédelem mellett.