A Kétfarkúak is kiálltak a tűzijáték lemondásáért, Szegeden petíció is indult ellene

Tegnap megírtuk, hogy egyre több település mond le az augusztus 20-i tűzijátékról. A megspórolt pénzből változatos ügyekre költenék. Szegeden még nem történt erről döntés, de ahogy azt már tegnap is megírtuk, petíció indult ellene. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szegedi részlege is posztolt erről.

Az MKKP szegedi szervezetének posztjában szintén írják, hogy az elmúlt héten az ország polgármesterei sorban döntöttek az augusztus 20-i tűzijátékok lemondásáról. Az okok a szolidaritás a szomszédunkban dúló háború áldozataival, takarékosság, a látványosságra szánt összeg fontosabb helyen való elköltése. 

Szeged idén már kapott egy látványos tűzijátékot a Dóm térre, egy újabb tűzijáték kevesebbet adhat a lakóknak, mintha az erre fordított összeget a rászorulók védelmére fordítanánk. Az infláció már most is sokaknak az elviselhetetlenség közelébe sodorta a megélhetését, a rezsi növekedése azonban még több szegedi lakost fog megoldhatatlan helyzet elé állítani. Az ő megsegítésük előrébbvaló, mint több millió forint 15 perc alatti látványos elégetése” – teszik hozzá.

Egyúttal kérik, hogy a város vezetése hozzon felelős döntést és az idei tűzijáték helyett ünnepeljük az államalapítást méltó módon egymás melletti kiállással, szolidarítással és segítéssel, amely mentén Szent István az országot alapította. Szerintük az idei döntés alapja lehetne egy folyamatos felajánlásnak: ezentúl minden évben az ünnep kapcsán a város polgárai felajánlást tesznek egy, az adott évben különösen sérülékeny csoport számára a tűzijáték megtartása helyett. 

Ünnepelni lehet együtt tűzijáték nélkül, de egymás nélkül nem

– zárják a közleményt. Az ügyben még korábban egyébként petíció is indult Szegeden azért, hogy töröljék ez az idei nemzeti ünnepi látványosságot. Az aláírást indító Botka Lászlóhoz címezte a levelet, majd a fentihez hasonló indokokat felsorolva arra kéri a szegedi polgármestert, hogy képviselje azokat az értékeket, amelyek a város lakóinak évek óta fontosak; álljon ki az együttérzés, a megfontoltság, a mértéktartás a környezet- és az állatvédelem mellett.

Kistarcsán az önkormányzat helyett a polgármester fizeti zsebből

A szerdai cikkünk után még több város, vagy település jelentette be, hogy lemondanak az idei augusztus 20-ai tűzijátékról. Eddig leginkább ellenzéki városra volt jellemző ez az aktivitás, de már a fideszes vezetésű Székesfehérváron sem lesz tűzijáték. A városban nemcsak augusztus 20-án, de szilveszterkor sincs efféle látványosság már két éve írja a hvg.hu.

Miskolc polgármestere, Veres Pál azt írta közösségi oldalán, hogy „a mai kiszámíthatatlan helyzetben tűzijátékra költeni védhetetlen és felelőtlen pazarlás lenne. Az erre szánt pénzeket inkább olyan feladatokra költjük, amelyek ebben a rendkívül nehéz helyzetben valóban a miskolciakat és a miskolciak érdekeit szolgálják”.

A legérdekesebb megoldás a Budapest melletti Kistarcsán született,

ugyanis a fideszes polgármester azt közölte, hogy az önkormányzat nem költ erre, ő azonban saját augusztusi fizetéséből állja a költségeit. Annak ellenére is, hogy a helybeliek – alulról jövő kezdeményezésként – szavazást is tartottak a kérdésben, amelyből kiderült, hogy a többség meglenne nélküle.

A kormány már májusban bejelentette, hogy Európa legnagyobb tűzijátékát tervezik megrendezni Budapesten. A Magyar Turisztikai Ügynökség állítása alapján a tűzijáték-rakéták beszerzési ára bruttó 1,65 milliárd forint, ami megegyezik az egy évvel ezelőtti összeggel.