Sorra mondják le az augusztus 20-i tűzijátékot a városok, Szeged egyelőre kivár

Sorra mondják le a tűzijátékokat a többnyire ellenzéki vezetésű városok a háborúra, vagy más, takarékossági okra hivatkozva, miközben Budapesten mér készülnek az Európa legnagyobbjaként beharangozott tűzijátékra. Szeged egyelőre nem mondta vissza, de az önkormányzatnál rákérdeztünk erre, amint válaszolnak, közöljük.

Más nagyvárosokhoz hasonlóan Pécsett sem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén. Költséges parádé helyett az önkormányzat inkább a pécsiekre és a klímavédelemre fordítja forrásait írja közösségi oldalán Péterffy Attila, Pécs polgármestere. A polgármester azt is írja posztjában példákkal illusztrálva, hogy elkötelezettek a klímavédelem és a zöld megoldások iránt, így szerinte költséges tűzijáték helyett a jövőbe mutató megoldásokra és a pécsiek számára élhető környezet kialakítására kell a közös kasszából költeni.

Hasonló indokokra hivatkozva jelentették be Salgótarjánban is, hogy elmarad a tűzijáték augusztus 20-án: Adótanácsadó és mérlegképes könyvelő szakemberekkel konzultációs foglalkozásokat szervezünk azoknak, akik a kata-változás miatt bajba kerültek. Valamint tanácsadó konzultációs foglalkozásokat szervezünk azoknak a salgótarjániaknak, akiket az áram- és gázdíjak emelkedése várhatóan súlyosan érint. Ezek során javaslatokat fogalmaznak meg szakembereink arra vonatkozóan, hogy a különböző típusú lakóingatlanokban hogyan lehet spórolni az árammal és a gázzal írta Fekete Zsolt, a város polgármestere.

Siófok polgármestere is bejelentette, hogy kihagyják az idei tűzijátékot: A háborút elszenvedő ukrán és orosz néppel, no és a gazdasági helyzetből fakadó kilátástalansággal küszködő honfitársainkkal való szolidaritás -és persze némi takarékosság- jegyében döntöttem úgy, hogy az idei augusztus 20-i rendezvény-sorozatot igen, de az annak részét képező tüzijátékot nem tartjuk meg. Az így megtakarítandó pénzt hasznos városi közcélra fordítjuk írta a siófoki polgármester, Lengyel Róbert.

Szentesen sem lesz tűzijáték. „Városunkban idén is méltó módon megemlékezünk és megünnepeljük államalapításunk ünnepét augusztus 20-án! A Művelődési Központ munkatársai gőzerővel készülnek a hivatalos városi rendezvényre. A »világ« az elmúlt néhány hónapban és hétben igencsak megváltozott, ezért kértem Igazgató urat, hogy mellőzzük az ünnepség végére tervezett tűzijáték megtartását írta ki Szabó Zoltán Ferenc, Szentesi polgármestere a közösségi oldalára.

Az idei budapesti tűzijátékon fellőtt rakéták beszerzési ára 1,3 milliárd, vagyis bruttó 1,65 milliárd forint, ami megegyezik a tavalyi árral közölte két napja a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Szegeden egyelőre nem tudni, mi az álláspont, de a jelenlegi állás szerint megtartja a város a hagyományos, augusztus 20-i tűzijátékot. A hivatalos program szerint, a Szegedi Városkép és Piac által létrehozott esemény alapján az ünnepi tűzijátékot a rakpartról lehet majd megtekinteni augusztus 20-án 21 órától. Erről kérdeztük az önkormányzatot is levélben, amint érkezik rá válasz, azt közzétesszük.

Már petíció is született a szegedi esemény eltörléséről, melyet ide kattintva lehet aláírni. Alább a petíció szövege olvasható:

„Tisztelt Polgármester Úr!

Mi szegediek arra kérjük Önt, hogy képviselje azokat az értékeket, amelyek a város lakóinak évek óta fontosak. Álljon ki az együttérzés, a megfontoltság, a mértéktartás a környezet- és az állatvédelem mellett.
Tegye lehetővé, hogy Szeged most is példát tudjon mutatni és a környezetszennyező, káros ráadásul drága tűzijáték helyett használjanak fényfestést agusztus 20-án, az államalapítás ünnepén. Salgótarján városában már lefújták a rakéták durrogtatását, mi szegediek sem kérünk belőle!

Magyarország kormánya példátlan módon szórja a pénzt, miközben az embereket sarcolja áfával, extra adókkal és egyéb megszorításokkal. Elképesztő pénzeket akarnak elkölteni tűzijátékra, a saját fizetésüket pedig hatalmas összegekkel megemelték hogy csak kettőt említsünk a vérlázító »intézkedéseik« közül , miközben rengeteg honfitársunk bizonytalan helyzetben van.

Mi arra kérjük Önt, hogy a tűzijáték árát költse a rászorulókra, például azokra a szegedi kisadózó vállalkozókra, akiket a kormány pár nap alatt lehetetlenített el.”