Három társasház is épül az egykori Kertvárosi vendéglő telkére Újszegeden

A webradio.hu azt írja, 18 lakásos társasház épül azon az újszegedi telken, melyen egykoron a Kertvárosi vendéglő állt. A portál vette észre, hogy az építkezés is elkezdődött egy ideje, s már az alapozás folyik a területen. Mivel az időközben enyészeté lett, kerthelyiséggel rendelkező étterem már régóta rossz állapotban volt, le kellett bontani, így teljesen új épületeket húznak fel a Szent-Györgyi Albert utca elején.

A 9–11-es szám alatt található, a Napfényfürdő Aquapolisszal szemben lévő telek egyébként azért is érdekes, mert nem téglalap formájú, hanem egy körülbelül 45 fokos szögben meg van törve, és a másik fele a Pillich Kálmán utcára nyílik, így közrefogva a két utca sarkán lévő házakat. Az egykori vendéglő Szent-Györgyi Albert utcai homlokzata is egy útkanyarulatra esett, itt szintén meg van törve a telek széle, ahogy a lenti képen is látszik.

A társasházak terveit ugyanúgy Török Csongor jegyzi, aki például a Tavasz Tower felújítását is tervezte, vagy aki a Goodwill Pharma új irodaházának, esetleg a Bocskai utcai emeletráépítés terveit is készítette. Érdekesség, hogy az újszegedi telekre korábban egy tanulmánytervet is rajzolt az építész egy planetárium képében, ám ez csak egyfajta beépítési terv, soha nem lett volna valóság belőle.

Forrás: ÉTDR

Forrás: ÉTDR

Az ide építendő társasházak viszont nem a már ismert fekete–fehér színvilágot fogják elhozni Újszegedre, hanem a környezetbe is illeszkedő módon tégla hatású burkolata lesz. Az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszerben (ÉTDR) található látványtervek szerint az ablakoknál például a Bocskai utcai tetőbeépítés stílusát alkalmazzák majd.

A telek sajátosságai miatt viszont nem egyetlen masszív társasház fog ide épülni, hanem három különálló épület, így a fenti képen is látható, hogy lesz egy viszonylag zárt, közös belső udvaruk. Az udvar alá a látványtervek tanúsága szerint pedig mélygarázst építenek, melynek lejárója a Pillich Kálmán utca felé lesz majd.

Forrás: ÉTDR

Forrás: ÉTDR

A fentiek közül a felső képen látható Szent-Györgyi Albert utcai homlokzat, míg az alsó kép a mélygarázs lejáratát és a Pillich Kálmán utcára néző homlokzatot mutatja. Az anyaghasználat egyébként nem rossz: a szokásos vakolás helyett világosabb téglaburkolatot használnak, ami passzol a telek melletti épület, valamint a Szeged–Újszegedi Református Egyházközség templomának stílusához.

A forma az utca felé a hagyományos sátortetős kialakítást idézi, ám bizonyos szögekből, vagy belülről nézve már mindenfelé megtört alakzat fedezhető fel. Az erkélyek néhol olyanok, mintha egy megbontott test bordái lennének. Stílusukban vélhetően látszóbetont alkalmaznak, vagyis nem lesznek leburkolva.

A tető a már megszokott lemezfedést kapja majd, mely helyenként egészen az első emeletig lelóg majd, és lesz tetőtéri szint is. Szintén érdekesség, hogy némi lapos zöldfelület is elfért az épületek tetején, ám ezek nem járhatóak.