Így is lehet: meghagyják a régi homlokzatot a Bocskai utcában, miközben egy modern épület születik

Mostanában szinte kivétel nélkül arról írtunk, hogy régi épületeket – építészetileg értékteleneket és értékeseket egyaránt – bontanak le a városban, hogy aztán a helyére egy jellegtelen társasház kerüljön, mint például a Gyertyámos utcában a villa eltűnésével, vagy épp egy minőségibb, de megosztó formavilágú irodaház a Takaréktár utcában.

Nemrég viszont egy olyan projektre akadtunk rá az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszerben (ÉTDR), amely nem elpusztítani akar egy meglehetősen értékes – és egyébként pont tavaly év végén levédett – homlokzatú épületet, hanem azt felhasználva és megőrizve egy modern társasházat alakítanak ki belőle, és még magasabb is lesz, hogy illeszkedjen a mellette lévő beépítési szintekkel.

Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi főosztálya már idén februárban jóváhagyta átépítésre az épületet, mely a Bocskai utca 7. szám alatt található a nemrég beépített Madách utcai sarkon lévő, régóta üresen álló, gazos telekre épült társas- és irodaház mellett. Ez utóbbit szintén Török Csongor tervezte fekete-fehér stílusban.

Forrás: ÉTDR

Forrás: ÉTDR

Az új társasház is hamisítatlanul Török Csongor stílusa, ám ez meghagyja a régi homlokzatot eredeti formájában és színében is, illetve a belmagasságot csökkenti úgy, hogy hét szint is elférjen a korábbi kettő – és egy pinceszint – helyett. Ehhez persze kap egy ”emeletráépítést” is, ami azért idézőjeles, mert elméletileg csak a homlokzat marad meg, a szerkezetet teljesen újjáépítik.

A bővítmény meglehetősen modern, és szándékosan elválik a megtartott homlokzattól egy teljesen üveghomlokzatú szinttel. Erre jön egy fekete színű – vélhetően bádog – burkolatot használó újabb szint függőlegesen nyújtott téglalap ablakokkal, majd egy tetőtéri penthouse-jellegű beépítés legfelül. Itt a homlokzat már döntött, igazodva a tőle balra lévő épület sátortetejének dőlésszögéhez.

Forrás: ÉTDR

Forrás: ÉTDR

Az épületet a belső udvar felől is megtoldják, itt már teljesen modern stílusú lesz ívelt teraszokkal. A bejáratnál meghagyják a régi stílusú kapubejárót, mögé viszont egy modern garázsajtó kerül. A legalsó szint valószínűleg a korábbi pinceszint lesz: ide lefelé is vezet majd lépcső a bejáratnál, feltételezhetően a belső udvar alatt elrejtett mélygarázsokhoz, ugyanis nem csak a felszínen lehet majd parkolni – ezekhez külön rámpát is építenek majd.

Az egykori pince nyílászárói részben lépcsőház ablakaként fognak funkcionálni. A fenti képen az is jól látszik, hogy a korábban földszinti lakások ablaka felett nem sokkal már a födém van. Ez eredetileg jóval nagyobb belmagasság lehetett, itt viszont spórolnak a térrel, és a mai szabványoknak megfelelő szintmagasságokkal újrarendezve több emelet, így lakás is elfért.

Összességében tehát elmondható, hogy a projekt jó példa az ingatlanfejlesztők előtt: igenis lehet modern társasházakat építeni úgy, hogy minden igényt kielégítsen, de egyúttal megtartsa az elődje stílusát és az utcaképet, aminek megőrzése a magánérdekek felett kellene, hogy álljon Szegeden. Lapunk úgy tudja egyébként, hogy eredetileg teljesen el akarták bontani a Bocskai utcai épületet, ám ez a terv végül meghiúsult, részben a védetté nyilvánításnak köszönhetően.