Elkezdtek bontani egy régi szegedi villaépületet, társasházat építenek a helyére

A Szegedi emlékkereső nevű Facebook-oldalon osztották meg, hogy ismét egy értékesebb épületet terveznek lebontani Szegeden. A posztoló azt írja, bár mostanában nem emelte fel a hangját bontások miatt, ennél az épületnél mégis azt érezte, hogy szeretné megvédeni.

Úgy tudja, hogy Gyertyámos utca 11/b cím alatt található villaépület benne volt a nemrég kiadott védettségi listában, de valamiért mégis lekerült onnan, és már állítólag a bontási engedély is ki van adva rá. Lapunk utánajárt, és sajnos az épület már négy éve, 2019 júliusában lett bontásra ítélve a vármegyei kormányhivatal örökségvédelmi osztálya által, a napokban pedig ténylegesen el is kezdték ezt. A villa ráadásul nem is volt védett, csupán a tőle nem messze lévő Gyertyámos utca 3. áll helyi védelem alatt már 2005 óta.

Egy a poszt alatti kommentelő azt írja, egyetért azzal, hogy nem kellene lebontani a néhány éve felújított épületet, mivel jó állapotban van és nem egy értéktelen földszintes ház. Egy másik hozzászóló azt állítja, sokszor járt a házban, mely a Luczai családé volt a kezdetektől fogva. Valószínűsíti, hogy „kihaltak, és jöttek a nyerészkedő társasházépítők”.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az épületet teljes pompájában még a Google Maps őrizte meg, melyen az is látszik, hogy a homlokzatot valamikor 2011 és 2013 között újíthatták meg. Az idők során ki is lógott a környezetéből az egyszintes, alápincézett ház, hiszen körülötte csupa többszintes épület áll, többnyire faltól falig beépítve az utcafrontot, például közvetlen szomszédságában a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség nemrég felújított épülete.

A Facebook-posztból azonban az is kiderült, hogy mi épül a villa helyére: egy műanyag nyílászárós, vakolt társasház, mely nem éppen az építészeti minőségével akar villantani.

Forrás: Szegedi emlékkereső / Facebook

Bár a lebontás alatt álló épület már nem felelne meg a mai kor elvárásainak, a helyére épülő társasház egyetlen pozitív, nem olcsó eleme, hogy üvegből készül az erkélykorlátja, illetve a lépcsőházi rész is burkolva lesz téglaszerű elemekkel a látványtervek szerint. Az utca többi épületéhez is igazodik majd a négyszintes, valamint egy tetőtéri beépítés, ám a homlokzat sajnos semennyire nem hivatkozik az elődjére, de nem is törekszik egyediségre, hiszen hasonló társasházak tucatszámmal megtalálhatóak városszerte.