Ilyen irodaház épül majd a Takaréktár utcában, Pollák Sámuel egykori otthona helyén

Még idén februárban bontották le Pollák Sámuel háló- és kötélgyáros egykori otthonát és műhelyét a Takaréktár utca 3. szám alatt. Az épület már régóta üresen állt Szeged egyik legértékesebb utcájában, ahol földszintesként jócskán kilógott környezetéből, nála jóval magasabb épületek vették körül. A mára lebontott épület önmagában építészetileg nem képviselt nagy értéket, védett sem volt, így helyére egy teljesen új irodaház épül majd GINKGO offices néven.

A Köztérkép oldala szerint Pollák volt az, aki meghonosította Szegeden a kelet-ázsiai eredetű ginkgo-biloba fajtájú páfrányfenyőt, melyre az iroda neve is utal. A kötélgyáros állítólag pár évvel az 1879-es szegedi nagyárvíz után Svájcból – bár más források szerint egyenesen Japánból – hozott magával néhány csemetét, és elültette őket házának udvarán. Egy öreg, körülbelül 70 éves nőivarú fa a mai napig áll itt, ami a lebontott épülettel ellentétben védett. Mára ezen facsemeték leszármazottjai népesítik be az Arany János utca és a Széchenyi tér fasorait.

Az új irodaház modern formavilágú lesz a látványtervek alapján, melyet az ingatlan fejlesztője, az InSzeged osztott meg oldalán. A homlokzat minőségi anyaghasználatú a Takaréktár utca felől, a Tisza Lajos körúti épülethez hasonlóan kőhatású burkolatot használnak majd, ám az udvar felől többnyire vakolat lesz. Úgy tudjuk, a tulajdonost pont ez, a Tisza25 fantázianevű projekt ihlette meg, így több elemében is hasonlít majd rá, például a homlokzaton látható nagy felületű, de különböző formájú üvegfelületek.

Forrás: Inszeged.hu

Forrás: Inszeged.hu

Az új irodaház a két szomszédos épületet lépcsőzetesen fogja összekapcsolni a maga hat szintjével (ebből egy tetőtéri), a kettő magasságkülönbségét kiegyenlítve. Az utcaszinten kereskedelmi egységek lesznek, illetve középen lesz a kapubejáró az udvarra, ahol Pollák Sámuel egykori otthonának alaprajzát követik majd: az Arany János utcai oldalon messze benyúl majd az irodaház, egészen az Anna-fürdő telekhatáráig. Mivel az öreg páfrányfenyő védett, azt meghagyják és az új udvar részévé teszik.

Forrás: Inszeged.hu

Forrás: Inszeged.hu

Ami még hasonló a Tisza Lajos körúti épülethez képest, hogy itt is lesz zöldtető a lépcsőzetes belső épületrésznek köszönhetően, és azokat aktívan lehet majd használni is a látványtervek szerint. Az udvarban vélhetően lesz egy kiülős vendéglátóegység, illetve az udvar is egy közösségi térnek néz ki, melyet remélhetőleg nem csak az irodaház bérlői használhatnak majd, mint a Horváth Mihály utcában lévő Evosoft irodaház esetében. A fa körül ülőhelyeket is álmodtak. Nem tudni, hogy egyelőre csak sematikus látványterv, vagy végül valóban így is fog megvalósulni.