Tavasz Tower: kenyérgyári betontoronyból épül a város legújabb egyetemi kollégiuma

Sokan észrevehették, hogy a Tavasz és Hétvezér utcák sarkán még 1975-ben felépült egykori Sütőipari Vállalat irodaháza és kenyérgyára pár év alatt mára teljesen megújult: egy elhagyatott romhalmazból Török Csongor 2012-es tervei alapján kívül-belül átalakult. A korábban ablak nélküli vasbeton gyárépület ablakokat kapott, és lakni fognak benne. Hogy kik, az kiderül cikkünkből.

Kezdjük az ablakokkal, amelyek kapcsán rögtön érdemes megjegyezni, hogy azokat egy szegedi cég építette be, akik videóban magyarázzák a projekt részleteit. Ebből derül ki – bár ez már évek óta ismert volt különböző fórumokról –, hogy egy kollégiumi épület született a romokból közel háromszáz nyílászáróval.

10 emelet, 184 lakó

Az épület egy tízemeletes toronyépületből és egy alacsonyabb, téglaépítésű részből áll. Utóbbinál 68 méter hosszan építettek be ablakokat egymás mellé, sorosan kapcsolódva. A toronynál viszont sokkal nehezebb volt, mert itt a jóval szilárdabb vasbetonszerkezetet kellett fúrni-faragni az ablakok kialakításához. Bár a videón az hangzik el, hogy 40–50 méter magasan dolgozott a kivitelező, ez valószínűleg inkább a 40 méterhez van közelebb, még ha meg is toldották kicsit felfelé egy kiszögellő szinttel, amitől modernebbnek hat az épület.

Az egy hirdetésből tudható, hogy a magánberuházó által felhúzott épületet az SZTE fogja bérelni, és hónapokon belül birtokba is vehetik. Azt, hogy kiknek és mikortól lehet majd beköltözni ide, szerettük volna megtudni az egyetemtől, mint ahogy azt is, hány méteren van a legmagasabb szoba, azok hány ágyasak és mennyire felszereltek, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a szegedi intézmény.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Így arra hagyatkozunk, amit Szakál Péter, az SZTE oktatási igazgatója mondott a hirdetésben: „Hamarosan egy új, 184 férőhelyes kollégium is rendelkezésre fog majd állni a Tavasz utcában. Az egyetem fenntartó alapítványa úgy döntött, hogy támogatja az egyetemet a diákszálláshely kibérlésében. A modern épületben internethálózat, közösségi terek, modern berendezések, főzési lehetőségek is várják majd a diákokat”, bár ha az internethálózat és a közös konyha meglétét külön kihangsúlyozzák, akkor annyira talán nem kell extrás helyre számítani.

A Tavasz Tower egyébként nem kicsi, és magasságra nagyjából a Károlyi Mihály Kollégiuméval vetekszik, ám ott több mint 800 férőhely van, ebből a tízemeletes egység 750 főt fogad be. Ez alapján a Tavasz utcai koli egy elitebb hely lesz, amit igazol az is, hogy fedett parkolókat alakítottak ki autóknak az udvaron, de tetőkert és erkélyek is lesznek az alacsonyabb épületrésznél. Csendes környék, mégis közel van hozzá a tram-train és a 2-es villamos megállója, valamint a Mars téri buszpályaudvar, vagy épp a Károlyi.

Nem lesz kerek a kenyerünk

Ahogyan arról a korabeli légifelvételek is tanúskodnak, itt régen a városrészre jellemző öreg házak álltak, majd az 1970-es években írtak már arról a lapok, hogy hamarosan a Szegedi Sütőipari Vállalat kenyérgyára épül ezek helyére. Ekkoriban épp átalakulóban volt a kenyérgyártás, és ennek következtében a -fogyasztás is Szegeden. A népszerű kerek, úgynevezett vágott kétkilós kenyeret keresték a belvárosi üzletekben is ekkoriban, ezekből azonban idővel egyre kevesebbet készített a Vállalat.

Ennek hátterében többek között az állt, hogy a kenyérgyártásból is egyre inkább kiszorult a kézi munka, és gépek vették át a feladatok egy részét. „A lakosságnak és mind jobb kenyeret akarunk adni. A jelenleginél azonban több kerek, úgynevezett gott kenyeret nem tudunk sütni, mert az kézi munkaerőt igényel, mi pedig a modern technikán alapuló kenyérgyártásra, sütésre rendezkedünk be. Ha a Tavasz utcában elkészül az új kenyérgyárunk, nem is lesz kerek kenyerünk” – mondta 1972-ben a Vállalat igazgatója, Külös Sándor.