Egyelőre csak ráncfelvarrásra futja az Aradi vértanúk terén, a teljes felújításra még sokáig várni kell

Mint ismert, a múlt héten elkezdték az Aradi vértanúk terének felújítását, aminek költségét a város állja teljes mértékben. Az összeg viszont csalóka, hiszen a 100 millió forintból mindössze 40 milliót költenek magára a térre, a maradék 60 millió a tér szélén található út és járda újraaszfaltozására (20 millió), illetve a közművek felújítására (40 millió) lesz felhasználva.

Megkérdeztük Nagy Sándort, hogy mire lesz elég ez a 40 millió forint, hiszen nem volt egyértelmű, miként újul meg majd Szeged egyik forgalmas tere. A városfejlesztési alpolgármester elmondta, egyelőre csupán a jelenlegi állapot lesz felújítva, tehát az aszfalt helyére aszfalt kerül és nem térkő, ami illeszkedne a belváros már felújított utcaképéhez.

Viszont a szétfagyott klinkertéglát kicserélik és a támfal ezen részei javításra kerülnek. Az itt lévő szökőkút műszaki állapotát pedig épp vizsgálják a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei, ennek a felújítása a burkolatok rendbehozatala után kerülhet sorra, és ez esetben a meglévő medence javítása merülhet fel, vagyis nem feltétlenül kap teljesen új külsőt.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Rákérdeztünk arra is az alpolgármesternél, hogy lesz-e forrás rendes felújításra a közeljövőben. Nagy Sándor elmondta, a mostani javítások azért készülnek, mert a már elindított, EU-s forrásból tervezett, előkészítés alatt álló projektek – mint például a rakpart, a Gogol utca vagy további zöld város projektek a 2021–27-es uniós fejlesztési időszak forrásait lekötik, így középtávon nagy rekonstrukcióra nem látszik forrás az Aradi vértanúk terén.

Mint korábban írtuk, a beavatkozás egy hónap alatt elkészül, hogy az itt folyó hangos munkával ne zavarják majd az ekkor induló Szegedi Szabadtéri Játékokat. A kivitelezést a Norbo-Ép Kft. végzi. Jelenleg egyébként épp a burkolatok bontása zajlik, illetve a már jóval korábban elindult közműcsere.