Szeged napját ünnepeljük a hétvégén, jön a Hídivásár és a Dóm téri kavalkád

Szeged napját hagyományosan május 21-én ünneplik, mert a település 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként ekkor kapta vissza a szabad királyi város rangot, melyet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozott a városnak. Hagyományosan az évfordulóhoz kapcsolódva, díszközgyűlésen adják át a város kitüntetéseit, köztük a díszpolgári címet, melyet idén Vécsei László akadémikus, orvosprofesszor kap, erről a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. tájékoztatta az MTI-t.

Rácz Attila, a szervező cég ügyvezetője elmondta, pénteken kezdődik a Dóm téri kavalkád, ahol három napon át koncertek szórakoztatják az egybegyűlteket. Pénteken Delhusa Gjon és Charlie lép föl, szombaton mások mellett Bródy János lesz hallható, vasárnap pedig a Best of Geszti produkció zárja a rendezvényt. Szombat késő este ünnepi tűzijátékkal emlékeznek arra, hogy Szeged 304 éve nyerte vissza szabad királyi városi rangját. A koncertek szünetében jótékonysági borárverést rendeznek, ahol a szegedi Borfesztiválon kiállító termelők által felajánlott palackokra, borválogatásokra lehet licitálni. A befolyt összeg a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkáját segíti.

Az ünnepi programok része idén is a szegedi Hídivásár. Szombaton és vasárnap az autók és a tömegközlekedési eszközök helyét több mint 250 hazai kézműves és iparművész veszi át a Belvárosi hídon és a Híd utcában. A standoknál mindenki kedvére válogathat Magyarország legjobb keramikusainak, bőrdíszműveseinek, fafaragóinak, egyéb kézműveseinek egyedi portékáiból. A két nap során több kisebb zenei programmal, valamint utcaművészekkel, különböző vásári produkciókkal találkozhatnak a kilátogatók a hídon, a Civilek utcájába átsétálva pedig szegedi civil szervezetek interaktív bemutatóit tekinthetik meg.

A Szeged napját köszöntő programsorozat részeként vasárnapig tart a szegedi Borfesztivál, az ország legnagyobb borászati seregszemléje, ahol idén – az 1995-ös indulás óta a legtöbb – 160 borász várja a több tízezer látogatót. A kiváló borok mellett a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt koncertek szórakoztatják az egybegyűlteket. Érdekesség, hogy a MÁV is készül a május 21-i vasárnapra, ugyanis visszatér a Makó–Budapest retró gyorsvonat. Kaviárt is ehetünk majd az étkezőkocsiban, ami Szegedről Tiszavirág expressz néven közlekedik a Maros-parti településre.

Ekkor már az időjárás is kegyes lesz hozzánk. Az Időkép azt írja, pénteken már többfelé számíthatunk többórás napsütésre, de helyenként kisebb eső, zápor átmenetileg még kialakulhat. Délutánra 22 fok lehet a városban. Hétvégén már sok napsütésre van kilátás, kora nyárias időre, délutánonként 26–27 fokos maximumra van kilátás Szegeden.

Fotó: Hídivásár / Facebook