Elkezdődött a színesebb és hosszabb napvitorlák építése a Kárász utcán

Ma megindult a munka a Kárász utcán, elkezdik a napvitorlát tartó szerkezet felszerelését, először a tartószerkezet falba fúrásávalosztotta meg a hírt Mihálik Edvin a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

Arról egyébként még tavaly decemberben tartott ismertetőt a Zöld városfejlesztésért felelős tanácsnok, hogy a jelenlegihez hasonló, de szinte a teljes Kárász utcán végigfutó napvitorlák idén színesebbek is lesznek: harmonizálnak majd az épületek homlokzatával. A Klauzál térnél, illetve a Kárász utca 10. számnál nem lesz ilyen árnyékoló felhelyezve, viszont a Kárász és a Kölcsey utcák kereszteződésében egy az épületek négy sarkára felerősített lebegőtető ad majd árnyékot.

Azt is ígérte még tavaly a momentumos önkormányzati képviselő, hogy ezekről idén látványterveket is közölnek, egyelőre csupán a teljes Kárász utcát felülnézetben ábrázoló, vázlatos tervrajzot posztolt a közösségi oldalára Mihálik Edvin, ez látható alább.

    Forrás: Mihálik Edvin / Facebook

    Mint elmondta, három ütemben kerülnek majd fel a napvitorlák a Kárász utcára, ez a fenti rajzon is jelölve van:

    1. először a Széchenyi tér felőli oldal,
    2. majd a középső szakasz készül el,
    3. végül május végén kötik majd össze a tavaly kikerült próbaverziót a Kölcsey és Kárász utca kereszteződése felé feszített lebegőtetővel.

    Az a célunk, hogy Szeged legyen Magyarország legzöldebb városa, ebbe a programba illeszkedik a napvitorla projektünk is” – fogalmazott a képviselő. Azt tapasztalták, hogy jelentősen csökken a hőmérséklet azon a szakaszon, ahol napvitorlákat szereltek fel a tavalyi évben, továbbá a lakossági visszajelzéseket is figyelembe vették, így ezzel indokolta Mihálik, hogy ősszel le fogják szerelni majd a hálós tartószerkezet, ami tavaly a napvitorlákkal együtt, állítólag kísérleti okokból télen is a helyén maradt.

    Egyébként valamikor tavaly márciusban kezdték felhelyezni az első napvitorla-darabot, majd 2022 nyarára nyerte el végleges alakját. Az első árnyékolókat a Kölcsey utcához közeli szakaszon feszítették volna ki még 2021-ben, már az engedélyek is megvoltak, azonban a cég nem tudta időre beszerezni azt a speciális anyagot, amire a napvitorlákhoz szükség lett volna.

    Frissítés: A Délmagyarország azt írja, hogy az Acapella cukrászda felőli részen azért nem lesz egybefüggő a napvitorla, mert információik szerint a sarki épület tulajdonosa egészen egyszerűen nem engedte, hogy napvitorlát szereljenek a házra, noha Mihálik Edvin erről úgy beszélt a helyszínen, hogy nem szeretnének egy „csőszerű képződményt létrehozni” és szerinte a hangulat is jobb, ha vannak foghíjak. A másik részen, az utca közepe felé viszont fizikailag képtelenség felszerelni, ugyanis ott egy üveghomlokzatú ház van.