A Vármúzeum és a Fekete ház szombaton nyit, a Móra-múzeumra még várni kell

A Móra Ferenc Múzeumhoz tartozó Fekete ház és a Vármúzeum március 4-én nyit újra, miután az energiaválság miatti spóroláss jegyében bő két hónapra bezártak sok má sszegedi intézménnyel egyetemben. Szintén ezekben a napokban nyit újra például a Somogyi-könyvtár, az Agóra, a Belvárosi Mozi vagy az Anna fürdő is.

A bő két hónapos bezárás után a munkatársak megkezdték a Móra Ferenc Múzeum főépületének előkészítését is az újranyitásra, ám a főépület látogatására még egy kicsit várni kell. Az intézmény közlése szerint a Móra-múzeum nyitásának menetrendjéről, valamint a körvonalazódó 2023-as kiállítási tervekről március 6-án, hétfőn délelőtt tartanak bővebb tájékoztatást.

A zárva tartás időszakában is zajlottak a 2023-as kiállítások tervezési, szervezési munkálatai: a munkatársak otthonról végezték el ezeket a feladatokat, erről mi is beszámoltunk korábban. Fogas Ottó múzeumigazgató szerint az átlagos energiamennyiség mintegy 30–40 százalékát takaríthatták meg a bezárással, ugyanakkor új fűtési megoldásokat kell keresniük (napelem, hőszivattyú, termálvizes fűtési rendszer), ha nem csökkennek az energiaárak.