Megújítaná idén a város a Lechner, az Aradi vértanúk és a Bartók teret, valamint Petőfitelep Fő teret is

Botka László polgármester február elején egyszer már bemutatta Szeged 2023. évi költségvetését a Városháza dísztermében a szegedi cégek, vállalkozások és intézmények vezetői előtt, melyről a Szegeder is beszámolt. Ez alkalomból leginkább a múlt évben befejezett fejlesztésekről és beruházásokról, valamint a kormányzati támogatások hiányáról beszélt.

Szerdán este azonban a nagyközönség számára is ismertette a Szeged Televízió Téma című műsorában a nettó 70 és fél milliárd forintosra tervezett büdzsét, aminek alig több mint a negyede megy majd fejlesztésekre. A közel egy órás műsoridőben a korábbi cikkünkben már elhangzottakon felül részletezte, hogy a beruházások döntő része a kifutó uniós beruházások közé tartozik.

Az utak karbantartására idén 1,1 milliárd forint, a városrészi központok felújítására 500 millió forint jut, mely keretében felújítanák a Lechner teret, az Aradi vértanúk terét, Petőfitelepi Fő teret és a Bartók teret is. Ezen beruházások idén csak elindulnak, nem feltétlenül fejeződnek be. Viszont az említett pénzösszeg annyira kevés ezen terek méretéhez képest, hogy

egyelőre csak arra lehet számítani, hogy részben teszik őket rendbe.

Sőt, a Lechner térről tudni lehet, hogy még nem lesz semmi a modern tervekből, csupán a kápolna előtti teret és utakat hozzák helyre. A polgármester az adásban megemlítette még, hogy szintén saját erőből tervezik a lakótelepi parkolókat is fejleszteni, de a Tisza Szeged főutcája című program első ütemére is jut 200 millió forint, mely az árvízi emlékmű környékének felújítására lesz elég, erről mi is írtunk már.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

A 70 milliárdos költségvetés majd' háromnegyede működésre megy idén

Bemutatták a Városházán városunk idei költsgévetését, aminek legnagyobb része Szeged olajozott működésére megy majd el. Az ínséges idők ellenére néhány fejlesztés is kilátásban van, több teret felújíthatnak például. Rezsire 13 milliárd forint megy.

Botka megemlítette, hogy az óvodák közül eddig tizenkettőt újítottak fel teljesen, kettőnek jelenleg is zajlik a beruházása. A bölcsődéknél hatot újítottak már meg, míg a Bagoly utcai építése most zajlik. Ám rátért arra, hogy folyamatosan csökken a kormányzati támogatás, a gyerekszám, sőt az elmúlt két évben történelmi mélyponton volt a születések száma is. Itt kitért az óvodabezárásokra is, valamint arra, hogy a tápéiból bölcsőde lesz.

Mivel a város energiaszámlája 13 milliárd forint lesz és a kormányzati támogatás mindössze 1,3 milliárd, így drasztikusan meg kellett vágniuk a beruházásokra szánt forrásokat idén, hogy jusson elég azokra a feladatokra, amikre kell költeni, vagyis a közösségi közlekedésre, a közvilágításra és az intézmények fenntartására, a dolgozók megtartására. Botka szerint szóbali ígéret már van egy második támogatási körről idén, enélkül újra kéne írniuk a költségvetést. A teljes adás az alábbiakban megtekinthető.