Momentum: Az SZTE-n 31 unió által támogatott kutatás folyik 3,5 milliárd forint értékben

Halász Noémi nyilatkozott arról a Szeged.hu-nak, hogy a Momentum által korábban a Szegedi Tudományegyetemnek és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnak benyújtott közadatigénylésükre megkapták a választ. Ebben arra voltak kíváncsiak, hogy az SZTE és más alapítványi egyetemek pályázóként vagy konzorciumi partnerként milyen és mekkora támogatásokat nyertek el a Horizont 2020 programban. A párt szerint ez azért fontos, mert a hazai kutatásban jelentős szerepet játszik ez a támogatási típus. 

Mint megtudták, a Szegedi Tudományegyetemen a Horizon 2020 programban harmincegy kutatás érintett, melyek összesen 3 milliárd 500 millió forint értékben futnak. Halász Noémi, a párt szegedi alelnöke a portálnak azt mondta, „ezeket elveszthetjük, ezt a pénzt sehonnan nem lehet pótolni. Mondhat bármit a kuratórium, mondhat bármit a kormány, ha ők ezeket az összegeket valóban kipótolnák – amit egyébként nem hiszek el –, azt máshonnan kellene elvenniük.”

Azt a Szegeder is megírta, hogy amíg a hazai felsőoktatási intézmények túlnyomó többsége modellt váltott, de alapítványaikban fideszes pártpolitikusok kuratóriumi tagok, addig az Európai Unió visszatartja a támogatási pénzeket az Erasmus+ és a Horizon Europe programoktól (Szegeden az Europe Direct irodától is). A már folyó Erasmus+-ösztöndíjakat és kutatásokat, valamint a tavaly december vége előtt megkötött szerződéseket ez nem érinti, vagyis a most kikért adatok sem a meghiúsult pályázatokat jelentik. Az elkövetkező időszakra viszont még több pályázati pénzt célzott meg a kormány.