Az SZTE a fenntartója, ezért elesik a támogatástól az EU szegedi információs irodája

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletétől 2023. január 17-én kapott tájékoztatás szerint a Szegedi Tudományegyetem – közérdekű vagyonkezelő alapítvány által működtetett felsőoktatási intézményként – a 2023-as évre nem kapja meg a támogatást a Europe Direct Szeged európai uniós információs iroda működtetésére – közölte az Europe Direct szegedi irodája közösségi oldalán.

Ez természetesen összefüggésben van az Európa Tanács azon végrehajtási határozatával (EU 2022/2506), ami alapján Magyarországtól visszatartják az uniós pénzeket mindaddig, míg a kormány nem teljesíti a feltételeket, melyeket vállalt. Múlt héten a Népszava megszellőztette, hogy amíg továbbra is fideszes politikusok irányítása alatt tartja az alapítványi egyetemeket a kormány, kihagyják azokat az EU egyes oktatási- és kutatási projektjeiből, többek között az Erasmus+-programból is.

Mint kiderült, mást is érint a pénzmegvonás: a sors iróniája, de a magyar Europe Direct irodahálózatban

az SZTE jogi karán lévő szegedi az egyetlen információs iroda, melynek befogadó szervezete felsőoktatási intézmény,

ráadásul egy alapítványi egyetem, így ettől a támogatástól is elesnek, valószínűleg egyedüliként. Hozzátették, amennyiben az év során a megállapodás aláírását akadályozó tényezők elhárulnak, az Európai Bizottság a Szegedi Tudományegyetemmel megkötheti az éves támogatási szerződést, s a Europe Direct Szeged iroda folytathatja tevékenységét a 2021. április 30-án megkötött, 2025. év végéig szóló Partnerségi Keretmegállapodásnak megfelelően.

Ilyen iroda egyébként 18 darab működik Magyarországon, főként vármegyei jogú városokban, szinte majdnem minden vármegyére jut egy. Mint írják magukról, ezen központok célja, hogy „elérhető közelségbe hozzák Európát a helyben élő emberek számára, és bevonják őket az Unió jövőjéről folyó vitába”. A hálózatot az Európai Bizottság irányítja. Akkor érdemes felkeresni egy ilyen irodát, ha kérdéseink vannak az EU politikáival, programjaival és prioritásaival kapcsolatban, és részt szeretnénk venni az Unió jövőjével foglalkozó rendezvényeken.

A történtek kapcsán megkerestük az egyetemet is, amint válaszolnak, arról beszámolunk.