Szegedi Momentum: Állja az SZTE alapítványa a kutatók és a hallgatók kieső költségeit!

Mint ismert, az Európai Bizottság döntése alapján az alapítványi egyetemek nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizon Europe kutatási és innovációs keretprogramból, mivel a kormány továbbra is fideszes politikusok irányítása alatt tartja az alapítványi egyetemeket. A kormány azzal reagált minderre, hogy a döntés „diszkriminatív”, így nem fogadják azt el, valamint hamisan azt állították, hogy nem volt tudomásuk arról, miszerint a Bizottságnak fennáll ezen követelése.

Ennek kapcsán Körmendi Zoltán, a szegedi Momentum elnöke, Halász Noémi, a szervezet alelnöke és Mihálik Edvin városi tanácsnok eljuttatott szerkesztőségünkhöz egy közleményt, melyben azt írják, hogy közérdekű adatigénylést nyújtottak be a Szegedi Tudományegyetemnek és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnak, hogy megtudják, milyen és mekkora támogatásokat nyertek el a szegedi és más alapítványi egyetemek a Horizon 2020 program keretében pályázóként, vagy konzorciumi partnerként.

Az adatigénylés során kikérték a pályázatok listáját a támogatás összegével együtt, mely szerintük azért fontos, mert a Horizon Europe kutatási és innovációs keretprogram kiemelt jelentőségű projekteket tömörít magába, melyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar diákok és kutatók be tudjanak kapcsolódni a világszintű kutatási hálózatba. Az Európai Kutatási Tanács (ERC), például az EU legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszere szintén ide tartozik. Mint írják, ezek megvonásával a magyar kutatások lépéshátrányba kerülhetnek. Megjegyezték,

ez a hazai felsőoktatás egyik legkomolyabb válsága a rendszerváltás óta.

Közleményük szerint az Európai Bizottság döntése konkrétan azt jelenti, hogy az alapítványi egyetemek egyértelműen kikerültek a pályázati körből, hiszen címzett szerint, azaz konkrétan a közérdekű vagyonkezelő alapítványokként működő intézmények számára függesztették fel a kutatási forrásokat. Így tehát azzal, hogy a Fidesz politikusok által vezetett pártalapítványoknak játszotta át a magyar egyetemeket, azok többet nem is álmodhatnak EU-s pénzről, amíg a nyilvánvaló kormányzati befolyást és bújtatott politikai irányítást meg nem szüntetik” – írják.

Fotó: Momentum

Hozzátették, „a modellváltáskor világosan fogalmaztunk: az alapítványi átszervezés politikai alapú és számtalan veszélyt hordoz magában, itt az egyik. Felszólítjuk a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának tagjait, hogy amíg az intézmény ki van zárva az Erasmus+ és Horizon programokból, addig

ne vegyék föl a fizetésüket, és az alapítvány teljes költségvetését fordítsák a hallgatók és kutatók támogatására.

A Szegedi Tudományegyetemet irányító kuratórium ugyanis évi 400 millió forintot költ magára, teljesen átláthatatlan módon” – jelezték. Véleményük szerint az Erasmus+ és a Horizont forrásaink elvesztéséért a magyar kormány és a Fidesz által befolyásolt és megtévesztett egyetemi vezetők és döntéshozók” a felelősek, így ha miattuk büntetik az egyetemet és az egyetemistákat, vállalják érte a felelősséget.