Mihálffy Béla: A kormány 118 milliót ad, ha a város kinyitja a Tiszavirág Sportuszodát

Újabb siker: kinyithat a Tiszavirág Uszoda! kezdte posztját közösségi oldalán a Homokhátság országgyűlési képviselője. Mihálffy Béla szerint ezzel „a kormány ismét bizonyította, hogy a szegediek és a szegedi sportolók mellett áll”.

Mihálffy posztja szerint a kormány ma döntött a támogatás mértékéről és 117 856 000 forintot kaphat az önkormányzat az első negyedévre a Tiszavirág Sportuszoda megnövekedett rezsiköltségeinek fedezésére,

amennyiben úgy döntenek, hogy elfogadják és kinyitják az uszodát.

Azonban nem csak ez az érdekes része a történetnek. Épp a minap írtuk meg, hogy bár a sportolóknak nélkülözniük kell a létesítményt március elejéig és addig is Hódmezővásárhelyre járnak át (februárbn nyitják a Városi Sportuszodát), a város mindkét uszodát bezárta a megnövekedett rezsiköltségek miatt még december közepén.

Legutóbb Botka László arról beszélt, hogy a kormány érdeklődésére megküldték az adatokat arról, hogy a városnak mennyibe kerül az új uszoda üzemeltetése. Ez az összeg havi 100 millió forintot jelent, a polgármester elmondása alapján ennyiért vállalják ,hogy továbbra is üzemeltetnék azt. Csakhogy a kormány mostani támogatása ugyan mindössze 118 millió forintot tesz ki, de

ezt az első negyedévre adják,

azaz március 3-áig kellene ennyiért nyitva tartani, valószínűleg már január közepétől (ez nem tiszta egyelőre). Ismeretes, hogy tavaly is utalt a kormány 70 millió forintot december 18-áig, de addig az uszoda mindenképpen nyitva tartott volna, függetlenül a támogatástól, elvileg ezt nem tudták volna felhasználni későbbre.

Fotó: Tésik Attila

Az idei támogatásnak volt előjele: csütörtökön Mihálffy Béla épp az uszoda előtt pózolva posztolt azt írva, hogy „csakis a városvezetésen múlik a Tiszavirág uszoda működése”. Továbbá kijelentette, most is azért dolgozik, hogy még több támogatáshoz jusson a város és az uszoda, egyben arra kérte a városvezetést, hogy „hallja meg a szegedi sportegyesületek és a szegediek hangját és nyissa ki az uszodát”.

Szegednek bár megítéltek egy 1,3 milliárdos rezsikompenzációt is, ezt az összeget Kovács Tamás gazdasági alpolgármester szerint nem tudják felhasználni a bezárt intézmények újranyitására, mivel a bezárásokra egy olyan kormányhatározat miatt volt szükség, ami előírja, hogy támogatás fejében csökkenteni kell a rezsiköltségeket. Vagyis ha újranyitnák az uszodát, akkor elesnének a forrástól szerinte.

Mihálik Edvin is kitért erre válaszposztjában, melyben azt írta Mihálffy Bélának, hogy „szégyellje magát, amiért a saját tehetetlenségét és a kormányának Szeged-ellenes politikáját megpróbálja a városra kenni”. „Amit ő csinál az nem képviselet, hanem Szeged lejáratása” – tette hozzá a zöldtanácsnok, aki szerint az uszodának az „Orbán-kormány miatt kellett bezárnia”. Ekkor azt taglalta, hogy

  • A kormány valójában egyetlen forintot sem adott az uszoda idei működésére (ez még a bejelentés előtt íródott);
  • A kormány előnytelen gázszerződést kötött az oroszokkal, így az önkormányzatoknak felárat kell fizetniük a rezsire, ezért vannak a bezárások.
  • Még 3,6 milliárd forintot vonnak el idén a várostól szolidaritási hozzájárulás címén, mondván Szeged gazdasága jól teljesített.
  • A járvány kitörése óta évi 10 milliárdot vonnak el különféle jogcímeken.

Azt, hogy a város mit reagál erreés hogyan dönt az uszoda további sorsáról, kiderül a későbbiekben.