December 24. Szegeden: délben véget ér a karácsonyi vásár, délután zárnak a boltok és részben leáll a közösségi közlekedés

Hétvégén jönnek az ünnepek, mely sok változást hoz például a közösségi közlekedési menetrendben, a boltok és egyéb helyek nyitva tartásában is. Megpróbáltuk összeeszedni, mi hogyan fog alakulni a hétvégén és hétfőn Szegeden.

Szombaton nem csak az üzletek, hanem a karácsonyi vásár is bezár, vagyis véget ér a Szegedi Karácsonyi Hetek. Az árusok ugyanis december 24-én csak délig lesznek, utána vége a vásári forgatagnak. Azonban akik még ki akarják próbálni, netán még egyszer felülnének az óriáskerékre a Dóm téren, egészen január 8-ig megtehetik. A szegedi díszkivilágítás is marad január 2-ig, míg a szilveszter és a tűzijáték elmarad a Széchenyi téren.

Korábban megírtuk, hogy a közösségi közlekedésben is jelentősebb változásokat hoznak az ünnepek. December 24-én 16 óra körül leáll a hagyományos értelemben vett közösségi közlekedés, majd karácsonyi járatok kerülnek meghirdetésre, valamint az éjféli misére és onnan visszafele is különjáratokat állítanak üzembe, melyek térképét és a pontos menetrendjüket ide kattintva lehet elérni. Szilveszterkor is lesz 18 órakor egy leállás, ezután éjszakai járatok közlekednek majd. A Volánbusz tájékoztatója ide kattintva elérhető.

Az 1-es jelzésű tram-train a vasúti menetrend szerint közlekedik az ünnepekkor is. A MÁV-Start a december 22-től január 2-ig terjedő ünnepi időszakban a frekventált napokon az InterCityk esetében az IC+ 1. osztályú és bisztrókocsi mellé a legforgalmasabb vonatokhoz még egy 1. osztályú kocsit kapcsol, továbbá a 2. osztályú vonatrészeket is megerősítik, járatonként 1-5 többlet kocsival közlekednek. További részletek a MÁV oldalán.

A nagyobb üzletláncok az Index gyűjtése szerint december 24-én egységesen, rövidített nyitvatartással üzemelnek országosan: a Tesco, az Aldi, a Lidl, a Spar, az Auchan és a Penny is csak délig lesz nyitva. A CBA szintén, viszont helyenként 14 óráig is lesznek nyitva egységeik. A kisebb üzletek nyitvatartása ettől eltérő lehet, ugyanakkor ezen a napon a kereskedelmi törvény alapján minden boltnak legkésőbb 14 órakor be kell zárni. Amik nyitva lehetnek az ünnepek alatt is:

  • a benzinkutak,
  • az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak,
  • az önálló virágboltok,
  • az újságosok,
  • az édességboltok,
  • a kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a trafikok, amennyiben maga a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé.

December 25-én és 26-án egész napra bezárnak ezen üzletláncok, de december 27. és 30. között a megszokott nyitvatartással várják szinte mindenhol a vásárlókat, majd december 31-én ismét rövidített nyitvartással kell számolni: jellemzően csak 16 óráig lehetnek nyitva. Január elsején szintén zárva lesznek, másodikán nyitnak újra.

Azért egyes vendéglátóhelyek is nyitva tartanak majd Szegeden, illetve néhol a kiszállítás is működni fog, kivéve karácsony első napját. Ezt az adott hely teszi közzé oldalán. Szegeden a Mars téri piac délig lesz nyitva szombaton, majd 25-én és 26-án nem nyitnak ki. A többi városi intézmény, például a Somogyi-könyvtár, az Anna-fürdő és az uszodák már bezártak télire, ezekről itt írtunk bővebben.

A helyi bevásárlóközpontok, tehát az Árkád Szeged, a Napfény Park és a Szeged Plaza is 9-től 14 óráig tartanak majd nyitva december 24-én, míg december 25-én és 26-án zárva lesznek. Viszont a Plaza esetén a Cinema City karácsonykor is nyitva lesz. December 24-én 10 és 14 óra között kezdődnek a vetítések, 25-én déltől egészen 22:30-ig, míg 26-án már 10-től 22:30-ig. A Belvárosi Mozi december 24-én és 25-én is zárva lesz, 26-án azonban a szokásos módon mennek majd a vetítések.