Szombaton és szilveszterkor is leáll délután a szegedi tömegközlekedés: kihirdették az ünnepi menetrendet

Még a múlt héten írtuk meg, hogy a szegedi közgyűlés városüzemeltetési bizottsága ideiglenesen megszavazta a közösségi közlekedés menetrendjének módosítását az ünnepekre, ez egyébként már bevált gyakorlat. A részletes, ünnepi menetrendet most az SZKT a Volánbusszal közösen megosztotta oldalán.

E szerint 2022. december 21. és 2023. január 9. között, a tanszüneti időszakban és az ünnepek alatt az autóbuszok, trolibuszok és villamosok az alábbi ideiglenes menetrend szerint közlekednek:

2022. december

  • 21-én munkanap, iskolai előadási nap, az alap- és középfokú tanintézményekben a téli szünet előtti utolsó tanítási nap.
  • 22-én és 23-án nyári tanszünetben munkanap.
  • 24-én munkaszüneti nap. A villamosokon, trolibuszokon hétvégi menetrend, 16 óra körüli járatleállással, majd utána K-jelzésű járatok közlekednek majd óránként. Ez négy busz-, egy troli- és egy villamosjáratot jelent, melyekkel biztosítják az éjféli misére való el- és hazajutást.
  • 25-én és 26-án karácsony, munkaszüneti nap. A villamosokon, trolibuszokon hétvégi menetrend.
  • 27-től 30-ig a villamosokon, trolibuszokon hétvégi menetrend, míg szabadnap alapú menetrend az autóbuszokon. A 20-as jelzésű autóbuszvonalon Petőfitelep, Fő térről kiegészítve egy 04:20 órakor történő indulással; a 76-os jelzésű autóbuszvonalon a Mars térről kiegészítve egy 04:25 órakor, illetve Szentmihályról kiegészítve egy 04:35 órakor történő indulással; a 72-72A jelzésű autóbuszvonalakon a kezdő- és végző járatokat kivéve a 72A jelzésű autóbuszok helyett 72-es jelzésű autóbuszok közlekednek; a 90-es jelzésű autóbuszvonalon Szeged vasútállomásról kiegészítve 04:05 és 04:35 órakor történő indulásokkal.
  • 31-én Szilveszter, szabadnap alapú menetrend az autóbuszokon, míg a villamosokon és trolibuszokon hétvégi menetrend. A 18 óra körüli járatleállással, egyes vonalakon járatkiterjesztéssel, valamint éjszakai járatok közlekedtetésével.

2023. január

  • 1-jén újév, munkaszüneti nap. A villamosokon, trolibuszokon hétvégi menetrend, 8 óra előtti járatritkítással.
  • 2-tól 6-ig nyári tanszünetben munkanap.
  • 7-én szabadnap, a villamosokon, trolibuszokon hétvégi menetrend.
  • 8-án munkaszüneti nap, a a 7F jelzésű autóbuszvonalon a nyári tanszünetben hétvégéken és ünnepnapokon meghirdetett betétjáratok nem közlekednek. A villamosokon, trolibuszokon hétvégi menetrend.
  • 9-én munkanap, iskolai előadási nap, az alapés középfokú tanintézményekben a téli szünet utáni első tanítási nap.

Karácsonyi leállás

A december 24-ei, 16 óra körüli járatleállás után tehát karácsonyi járatok kerülnek meghirdetésre a 72K, 73K, 74K, 77K jelzésű autóbuszvonalakon, valamint a 2-es villamos vonalon 2K jelzéssel és a 19-es trolibusz módosított útvonalán 19K jelzéssel. Az 1-es jelzésű tram-train a vasúti menetrend szerint közlekedik.

Járatok indulnak továbbá az éjféli misére és onnan visszafele is Széchenyi téri átszállással a 72K, 73K, 74K és 77K jelzésű autóbuszvonalakon, valamint a 2K-s villamos és a 19K-s trolibuszvonalon. A „K” jelzésű járatokon, a jármű fedélzetén lévő jegykezelő vagy a fedélzeti jegykiadó automata által időpecséttel érvényesített jeggyel

korlátlan átszállással lehet utazni.

Az SZKT térképet is mellékelt ezekhez a járatokhoz, melyek pontos menetrendjét ide kattintva lehet elérni.

Forrás: SZKT

Szilveszteri leállás

A szilveszteri hétvége is érdekes a közösségi közlekedés szempontjából. Mint a közlekedési társaság írja, a december 31-i, 18 óra körüli járatleállás után éjszakai járatok közlekednek a 20, 21, 60, 60Y, 72A, 73Y, 74, 75, 76Y, 77 és 78A-s jelzésű autóbuszvonalakon, a 2-es, 4-es jelzésű villamosvonalakon és az 5-ös, 19-es jelzésű trolibuszvonalakon. Az 1-es jelzésű vasútvillamos a normál vasúti menetrend szerint közlekedik, vagyis a tram-train újévkor is járni fog.

Január 1-jén, vasárnap az autóbuszok a nyári tanszünetben hétvégéken és ünnepnapokon érvényes menetrend szerint közlekednek, a 7F-es betétjáratok viszont nem közlekednek. A villamosok és trolibuszok üzemkezdettől reggel (általában 8 óra körüli időpontig) ritkított követéssel közlekednek. 8 óra után pedig a hétvégi menetrend szerint közlekednek majd. A szilveszteri menetrendi információt ide kattintva lehet elérni.

Ebben az esetben már nem utazhatunk korlátlanul: a menetjeggyel történő utazás esetén a járatok közötti átszálláskor, viszonylatonként új menetjegy váltása szükséges.