Elindult a Dóm téri óriáskerék, ami félelmetesen himbálódzik a város fölött

Mivel a korábbi, Széchenyi téren felállított, kisebb óriáskeréken nem ültem egyszer sem, nincs összehasonlítási alapom, de ez kívülről is lényegesen nagyobb. A szerkezet forgása sima, így nincs rossz érzése az embernek, ha forog, de aki fél a magasban, annak a teljesen átlátszó fülke bizonyára nem hoz megnyugvást. A magasságot lehet érezi, még csak félúton voltunk, de már szinte beláttuk az egész várost.

A legtetején, ha szerencsénk van, megáll egy ideig a kerék, amíg alattunk be- és kiszállnak, bár normál esetben folyamatos a forgás, így nincs sok idő képet készíteni a magasban. Innen csupán a Dóm takarta a kilátást, na meg maga a szerkezet. A panoráma is hasonló, mint a székesegyház kilátószintjéről, azzal a kivétellel, hogy itt minden irányba ellátunk egy pontból. És látszik a Dóm is.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A menetek folyamatosak, normál esetben három kört kapunk a jegyünk áráért, bár volt, aki többet is forgott. Felnőtteknek 2500 forintot kóstál, 214 éves gyerekeknek és diákigazolványosoknak 2000 forintba kerül mindez. Van csoportos jegy is (4 felnőtt), valamint családi (2 felnőtt és 3 gyerek) 9000 forintért.

Ami még megjegyezendő, hogy talán a 17 óra utáni idő nem a legjobb a kipróbálására. Bár este van, amikor elméletileg ki van világítva a város, érdemes inkább megvárni azt az időszakot, amikor már lesznek karácsonyi fények, vagy nappal felülni. Egyrészt hiába nem takarnak fák, és magasabbra jutunk, mint anno a Széchenyi téren, a belváros szélén helyezkedik el a kerék.

Aki szeretne időzni a panorámában, annak továbbra is a Dóm lépcsői ajánlottak, ugyanis a pár méterrel alacsonyabb, 46 méter magasan lévő kilátószint is valami hasonlót nyújt, talán valamivel stabilabban és időkorlát nélkül.

Aki viszont nem sajnálja három körre a pénzt és esetleg szeretné a Dóm tornyait, vagy később a karácsonyi forgatagot is ebből a szemszögből látni egy teljesen átlátszó kabinos körpanorámával, annak mindenképp megér egy próbát.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Péntek délután kettőkor indult el Szegeden az új, minden eddiginél nagyobb óriáskerék, méghozzá idén a Széchenyi tér helyett a Dóm téren. Az indulás napján mi is kaptunk sajtómeghívót, így kapva kaptunk az alkalmon, kipróbáltuk délután 5 óra körül az újdonságot.

Érkezésünkkor még világos volt, bár szürke fényviszonyokkal, kissé szemerkélős esővel. Fél ötre voltunk hivatalosak, de még eltelt egy kis idő, így már besötétedett. Megérte várakozni, mivel az addig csak kabinvilágítással működő szerkezeten a komplett szegedi sajtó jelenléténél bekapcsolták a szerkezet peremén lévő izzókat is, mellyel még a Dóm is más megvilágításba került. Ekkor ugyanis nem volt még bekapcsolva Szeged díszkivilágítása, legalábbis a Dóm téren.

Egyszerre három kabinba lehetett beszállni, melyben egyenként hat fő ülhet, bár négyen azért kényelmesebb. A beszállás nem volt folyamatos, nagyrészt üresen rótta a köröket a szerkezet. A kabinba beülve egymással szemben találhatóak az ülőkék, mögöttük egy sávon ki van vágva a plexi, így aki nem fél a magasságtól és fel mer állni az egyébként folyamatos himbálózások közepette, az a plexin kívül is tud fotózni vagy netán nézelődni.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder