A Vedres utcai óvoda felújítása is megindult, az alapterület is nőni fog az energiahatékonyság mellett

A beruházás megindításakor a helyszínen Binszki József várospolitikai alpolgármester tartott sajtótájékoztatót. Az önkormányzati képviselő a Szeged.hu beszámolója szerint elmondta, az összesen 424 millió forintos projektben 323 millió forint az uniós támogatás és 101 millió forint a város önereje. A felújítás alatt a Temesvári körúti óvodába költöznek a gyerekek.

Binszki József a mai energiaválságos időszakra is reflektálva elmondta, az önkormányzati költségvetésben jelentős tételt tesznek ki a közintézmények energiaköltségei. A Vedres Utcai Óvodánál sincs ez másképp, a felújítással azonban az energiafelhasználás a korábbi tapasztalatok alapján akár hatvan százalékkal csökkenhet itt is.

Mihálik Edvin, az újszegedi körzet önkormányzati képviselője egy rövid bevezetőt tartott az óvoda történetéről. Elmondta, hogy egészen 1978-ig nyúlik vissza mindez, ekkor adták át a ma a kétszáz férőhelyes épületet a lakótelepen. Nyolc csoport működik az óvodában, mely saját tornateremmel és színpaddal is rendelkezik. Mihálik hozzátette, a felújítás során egyben a belső átrium beépítésével az alapterület is bővülni fog. Továbbá kiderült, hogy:

  • Minden külső nyílászárót elbontanak.
  • Az átriumot hőszigetelt üvegtetővel építik be, amely fölé a tető síkjában – a vízelvezetés miatt – átlátszó műanyag lemezfedés kerül.
  • Az elbontott nyílászárók helyére hőszigetelt műanyag ablakokat és alumínium ajtókat építenek be.
  • A foglalkoztató, irodai és kiszolgáló helyiségek nyílászáróin alumínium zsaluzás árnyékolás lesz.
  • A projektarányos akadálymentesítés során a főbejáratánál akadálymentes rámpát építenek és új előtető is készül.
  • Az épületben új elektromos hálózat kerül, a tetőre napelempaneleket telepítenek.
  • Modernizálják a hőközpontot és az épület fűtési rendszerét.

A Vedres Utcai Óvoda egyébként már a tizennegyedik intézmény, ahol felújítást végeznek uniós program keretében. Legutóbb november végén írtunk arról, hogy 350 millió forintból korszerűsítik a szegedi Felsővárosi óvodát, a tervek szerint a jövő év közepére befejeződik a beruházás.