Zöldtetővel és napelemekkel újul meg a felsővárosi óvoda, 60%-kal csökkentenék az energiafelhasználását

Teljekörű energetikai és esztétikai felújítást végeznek a Felsővárosi Óvoda épületén. Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester a Rádió 88-nak elmondta, a beruházás ugyanúgy az Európai Unió támogatásának köszönhető, mint a korábban felújított szegedi intézmények korszerűsítése. A költségekhez Szeged Város Önkormányzata is hozzájárult. A renoválás mintegy 6 hónapig tart majd.

Az alpolgármester azt írja Facebook-oldalán, hogy a Gyík utcában Urbán Tamás önkormányzati képviselővel számoltak be a sajtónak a beruházásról. Azt is megemlítették, hogy a szegedi önkormányzat 2017 óta már a tizenharmadik óvodáját újítja fel. Utóbbira, vagyis a Szegedi ÓVI Felsővárosi Óvodájának energetikai felújítására az óvodafejlesztési program részeként kerül sor.

Forrás: Szeged Pólus

A korszerűsítésre a város 330 millió forint európai uniós támogatást és 20 millió forint önerőt fordít. A felújítással az intézmény energiafelhasználása akár 60%-kal csökkenhet. A homlokzatot és a lábazatot hőszigeteléssel látják el,

a főbb épületrészekre pedig zöldtető készül,

erre pozsgás növényeket ültetnek be és napelemhálózatot telepítenek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is felhasználnak majd – írja a városi lap beszámolója. A kivitelezési munkákat a szegedi KIKOM Konstrukt Kft. végzi el. A Szeged.hu Kiss Zoltán ügyvezetőtől megtudta, jelenleg a bontási munkálatok folynak, a padlót törik fel, leszerelik a fűtés- és elektromos rendszert.