Sem a Momentum, sem az önkormányzat nem árulja el, mennyit fizet a párt az „igazságkiállítás” helyszínének bérléséért

Múlt héten kedden írtunk róla, hogy politikai tartalmú plakátok kerültek ki a Kárász utca elejére, a Széchenyi térhez. Az úgynevezett „igazságkiállítás” mögött a Momentum Mozgalom áll, akik másnap egy sajtótájékoztatóval adták át a tárlatot.

A plakátokon különböző, Donáth Annáról készült fotók mellett találhatók olyan állítások, mint hogy fontos a klímavédelemre és az oktatásra költeni, vagy hogy a politikának mi az alapvető célja szerintük, ahogyan Orbán Viktor állításai is helyet kaptak mint hazugságok.

A héten pénteken a fideszes Tápai Péter tartott itt sajtótájékoztatót, amelyről a Délmagyarország beszámolója alapján mi is írtunk. A szegedi Fidesz frakcióvezetője szerint „a Momentum álságos és szemforgató módon a kormányt vádolja manipulációval és szemfényvesztéssel annak ellenére, hogy a legújabb plakátkampányuk is ékesen bizonyítja, hogy az őket pénzelő tanácsadók már a megtévesztés, a félrevezetés és a behálózás teljes eszköztárát alkalmazzák, hogy a magyar társadalmat félrevezessék”.

Hogy kinek van igaza, nem boncolgatnánk, inkább a kiállítás körülményeiről kívántunk volna jobban beszámolni. A Momentum Mozgalom részéről teljesen érthető, hogy szerettek volna megjelenni jobban a szegediek előtt, az már kérdéses, hogy az önkormányzat miért tartotta fontosnak, hogy helyt adjanak ennek, amikor például a CÖF-ös Gyurcsánykamiont nem engedték megállni a városban tavaly.

A szegedi önkormányzat ekkor közlekedési okokra hivatkozva nem engedélyezte a 2006-os „Gyurcsány-terrort” dokumentáló Vérbe fojtott szabadság című vándorkiállítás bemutatását. Ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum szóvivője szerint ez példa nélküli döntés, amely a gyülekezési jog, a szólás- és véleményszabadság súlyos elnyomását jelentette. Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy a kiállításnak helyet adó kamion beállása a tervezett belvárosi helyszínre veszélyeztetné a sétálóutca gyalogosforgalmát. 

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A momentumos tárlattal kapcsolatban kerestük a város sajtóosztályát még múlt kedden este levélben azzal a kérdéssel, hogy a párt mennyit fizetett a kiállításért, amire közel egy héttel később azt a választ kaptuk, hogy „a hivatalos díjszabás szerint adta ki a helyszínt a Szegedi Városkép és Piac Kft.”

Mihálik Edvin momentumos képviselő a helyszín bérlésével kapcsolatban azt írta, hogy erről a Szegedi Városkép és Piac Kft.-vel kötöttek „egy piaci szerződést, több magyar nagyvároshoz hasonlóan”, és hogy ő nem is tudja, mennyit fizetnek ezért. Ezért múlt héten szerdán kerestük a városképért felelős önkormányzati céget, ahonnan nem érkezett semmilyen válasz.

A cég honlapján található egy közterülethasználat díjszabás nevű dokumentum, amelyben arról írnak, hogy kereskedelmi célú területhasználatért a díjszabás 2000 forint/m²/nap. Továbbá a Tisza Lajos körút páros és páratlan oldala, illetőleg az általa határolt terület műemlékileg védett környezet, és a területhasználati díj összege ezen védett közterületen egyedi elbírálásban részesül. Mivel nem tudjuk, hogy ezzel a kétezer forintos négyzetméterárral számoltak-e a Kárász utcán, vagy hogy hány négyzetméter a kiállítás, legfeljebb becsülni lehet, hogy a két hétre néhány százezer forintról lehet szó.