78 milliós kötbért fizet a Szetáv az államnak, mert spóroltak a gázzal

Szeptemberben jelentették be, hogy 25 százalékkal csökkenteni kell az állami intézmények gázfogyasztását, ráadásul októberben az intézményi távhő ára egyik pillanatról a másikra tíz-húszszorosára nőtt, ami miatt az önkormányzatok intézményeket kénytelenek bezárni, hogy spóroljanak. Csakhogy Szegeden a geotermia miatt is kisebb lett a fogyasztás, azonban a szerződést nem tudják módosítani, így kötbért kell fizetniük pluszban az alulfogyasztás miatt – írja az Átlátszó.

Az Átlátszó cikke szerint az enyhe októbernek sokan örültek, hiszen kevesebbet vagy egyáltalán nem kellett fűteniük, ami előny ebben az energiaválságos időszakban. Azonban a kormány előírta a spórolást: szeptember 8-án jelentették be, hogy „az elszabaduló energiaárak miatt 25 százalékkal kell csökkenteni a gázfogyasztást az államigazgatásban és az állami vállalatoknál”, majd az intézkedést októberre az önkormányzatokra is kiterjesztették.

A települések így takarékoskodni kezdtek, leginkább intézménybezárásokkal. Szeptember 30-án jelent meg a távhő árát szabályozó rendelet is, amivel az intézmények távhődíjai 10–20-szorosára nőttek. Miközben a távfűtési szezon egyébként hagyományosan október 15-én indul, Szegeden október 19-én kapcsolták be. A hónap hátralévő része egyébként enyhe maradt, de akkor volt egy kis éjszakai fagy is, így nem vártak tovább.

Mint arról a Telex cikke alapján mi is beszámoltunk, Kóbor Balázs, a Szetáv ügyvezetője szerint a városi távfűtő cég gázszámlája miatt a 2019-es egymilliárdos helyett a mostani szezonban már 30 milliárd forint állami támogatásra lesz szükségük. Az Átlátszó több forrásból is úgy értesült, hogy emiatt spórolni fognak az energiával, ez viszont újabb problémát okoz.

Spórolás kötbérrel Szegeden

A cégek ugyanis a gázszerződéseket nyáron kötötték, akkor még nem volt szó spórolásról. Azonban kikötik, hogy a távhőcég csak a meghatározott szinten belül térhet el a megrendelt gázmennyiségtől. 2021-ben még úgy szólt a szerződés, hogy az eltérést az egész évre nézik, de 2022-re a szolgáltató már havi eltérést vizsgál az energiaválság bizonytalanságai miatt.

A spórolás miatt viszont kötbért kell fizetniük, ha nem tartják magukat a szerződéses limithez.

Kóbor Balázs, a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezetője nilatkozott erről az Átlátszónak: „Októberi tényadat, hogy a havi, szerződésben engedélyezett +/- 25% alul-felülvételezési sávtól a meleg október miatt muszáj volt eltérnünk. Nehezíti a helyzetet, hogy a közületi fogyasztók is spórolnak, intézményeket vonnak össze, de ez eltörpül a meleg időjárás hatása mellett.

Hozzátette: „63 százalék volt az alulvételezésünk, így tehát októberben 37 százalékkal kevesebb gázt fogyasztottunk, mint az előző 3 éves átlag alapján kalkulált mennyiség, és 8 százalékkal kevesebbet, mint a megengedett alulvételezési határ. Emiatt, hogy ilyen kevés gázt égettünk el, csak

októberben nettó 78 millió forint alulvételezési kötbért fizetünk az állami MVM-nek”

– mondta az ügyvezető. Azt is elárulta, hogy „a kötbért semmilyen módon nem pótolja a távhőtámogatási rendszer, ezt a negatívumot kigazdálkodni nem tudjuk ez időszakban, az MVM nem tekint el a kötbértől, a MEKH nem válaszolt”. Szegeden geotermiát is használnak, de a mostani helyzet a megújulókat háttérbe szorítja: „A kötbért úgy tudtuk minimalizálni, hogy csökkentettük valamelyest az átvett geotermikus hő mennyiségét, hogy minél több gázt égethessünk el” – magyarázta Kóbor az Átlátszónak.

A legrosszabb áron szerződtek

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) úgy fogalmazott a problémával kapcsolatban, hogy „a távhőtermelők és -szolgáltatók földgáz ellátási szerződései piaci alapon kerültek megkötésre, így az abban szereplő feltételek szabályozási eszközökkel nem módosíthatók. A piaci árak és a volatilitás rendkívüli szintjei miatt a kereskedelmi szerződések feltételrendszere is megváltozott, így a kereskedők már nem kínálnak éves eltérést, hanem rövidebb, havi szintű eltérést tudnak kezelni”.

A lap megjegyzi, hogy a gázt jelenleg az állami tulajdonú MVM szolgáltatja, és a jelek szerint a szintén állami hatóságnak erre nincs ráhatása. A MEKH azt is közölte, hogy a januári távhőárakat az október 26-tól számított 20 napos gázárral számolják. 

A geotermikus projekt kapcsán rendre előkerült, és erről Kovács Tamás gazdasági alpolgármester is számtalanszor szót ejtett, hogy az őszi díjakat a rekordmagas augusztusi áron rögzítették, amikor 300 euró volt a földgáz, miközben a város már előbb akart szerződni (de ezt nem tehette), még kedvezőbb árnál. Október 26-án ugyanis 135 euróra, november 8-án pedig 112 euróra csökkent a földgáz piaci ára, miközben még mindig a rekordmagas árat kell fizetniük.

Fotó: Mondolo Egyesület