Novák Katalin Kanadából emlékezett meg a szegedi református temetőben nyugvó nagyszüleiről

Ezekben a napokban nagyon sokan keresik fel szeretteik sírját, visznek virágot a temetőkbe kezdi bejegyzését a szegedi származású köztársasági elnök, utalva ezzel a halottak napjára.

Mint azt posztjában Novák írja, anyai és apai nagyszülei is úgy döntöttek annak idején, hogy szeretnék, ha egy helyen pihenhetnének. Így ha elmegyünk a szegedi református temetőbe, egyszerre tudunk megemlékezni Jutka mamiról, Bori mamáról, Zoli papáról és Feri papáról. Hiába telt el sok év azóta, hogy elmentek, rettentően hiányoznak” – osztotta meg gondolatait, majd követőinek is sok erőt kívánt szeretteik hiányának elviseléséhez.

Novák Katalin egyébként jelenleg Kanadában tartózkodik, azon belül is Torontóban avat épületeket, vagy találkozik kint élő magyarokkal. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a szintén Szegedhez is kötődő világhírű biokémikussal, Karikó Katalinnal is leültek beszélgetni a családról, aki egyébként nemrég vehette át az elmúlt másfél év közel száz szakmai díja közül az egyiket, méghozzá éppen Torontóban.

Novák szerint „mi, magyarok, büszkék vagyunk Karikó Katalinra! Mi, szegediek, büszkék vagyunk arra, hogy a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból indulva ilyen sokra vitte. Mi, nők, büszkék lehetünk arra, hogy egy magyar édesanya a követendő példa ma sok kislány és fiatal női kutató számára” – írta ki korábbi Facebook-bejegyzésében.

Legutóbb egyébként hétfőn találkozott Kókai Tibor magyar származású építésszel, akinek legújabb munkáját nézte meg, mely nem más, mint Toronto egyik legmagasabb felhőkarcolója: a CIBC Square nevű épület 52 emeletes és 242 méter magas. Mint írja, Kókainak nemcsak az épületei, de a történetei is lélegzetelállítók. „A magyar tehetség határa a csillagos ég” – zárta hétfői bejegyzését, utalva ezzel a felhőkarcolóra.