Novák Katalin miután találkozott Torontóban Karikó Katalinnal, arról ír, milyen fontos, hogy a külföldön szerzett tapasztalatokat itthon is kamatoztatni tudják a tudósok

Torontóban találkozott Karikó Katalin és Novák Katalin Amerikai Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus és Novák Katalin köztársasági elnök.

Erről Novák közösségi oldalán számolt be, itt azt írja, „mi, magyarok, büszkék vagyunk Karikó Katalinra! Mi, szegediek, büszkék vagyunk arra, hogy a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból indulva ilyen sokra vitte. Mi, nők, büszkék lehetünk arra, hogy egy magyar édesanya a követendő példa ma sok kislány és fiatal női kutató számára”.

Az elmúlt másfél év közel száz szakmai díja közül az egyiket éppen Torontóban vehette át Katalin, majd a York egyetemen tartott Novák szavaival élve izgalmas előadást, amit ő is meghallgathatott. „Utána arról is beszélgettünk, milyen sok kiváló magyar kutatót tarthatunk számon, és milyen fontos, hogy a külföldön szerzett értékes tapasztalatokat otthon is kamatoztatni tudják.”

Karikó Katalin számára is fontos a család, az anyaság Novák Katalin szerint, többek között erről is beszélgettek, és köszöni neki az alkalmat.