Haág Zalán szerint elfogadhatatlan, hogy 500 forintot kell fizetni a temetőkben a behajtásért

Még augusztus elején a Szegeder is megírta, hogy ezentúl a szegedi temetőkbe való behajtásért alkalmanként 500 forint díjat szed a város az idősektől és a kismamáktól is, akik eddig ingyenességre voltak jogosultak. Az új rendelet már csak a mozgáskorlátozottakra vonatkozik, a rövid indoklásban azt írta Kovács Tamás gazdasági alpolgármester, hogy csaknem tíz éve nem változtattak a köztemetői díjakon.

A szegedi kereszténydemokrata képviselő, Haág Zalán pénteken közzétett videójában először arról tett említést, hogy egyes temetkezési szolgáltatások árai 30%-kal is emelkednek, a videó legnagyobb részében azonban a gépkocsis behajtásra vonatkozó „temetői sarc” a téma.

Haág érvelése szerint ha valaki minden egyes nap meg akarja látogatni szerettei sírját, az havi szinten 15 ezer forintjába is kerülhet.  A képviselő önálló indítványt nyújtott be a díj eltörlésére, azonban a baloldali többség „vita nélkül lesöpörte javaslatomat a közgyűlés asztaláról”.

„Fogjunk össze, beszéljenek önök is a város polgármesterével, önkormányzati képviselőikkel” – fogalmazott Haág, aki szerint így lehet elérni, hogy ezt „az elfogadhatatlan intézkedést” visszavonják.