Megszüntették a nyugdíjasok és kismamák ingyenességét: ötszáz forintba kerül autóval behajtani a szegedi temetőkbe ezentúl

A szegedi önkormányzat közgyűlése a legutóbbi ülésen megszavazta a temetkezés drágulását is, azonban van egy eddig nem nagyon hangoztatott tétel is, amely az autóval való behajtást érinti. Miközben sok lehet az érintetteknek az 500 forint alkalmanként, a város költségvetésébe valószínűleg nem folyik be jelentős összeg ebből.

A legutóbbi közgyűlésen Kovács Tamás gazdasági alpolgármester által beterjesztett és megszavazott rendelet egy olyan részt is tartalmaz, mely szerint mostantól alkalmanként 500 forintot kell fizetnie a nyugdíjasoknak és a kismamáknak is azért, ha autóval szeretnének behajtani valamelyik városi fenntartású szegedi temetőbe. Erről a Délmagyarország számolt be egy olvasójuk felvetésére.

Az új rendelet már csak a mozgáskorlátozottakra vonatkozik. Ráadásul nem is olyan kevés ez az 500 forint: a városban a legbelső, zöld zónában 480-ról 600 forintra emelik a parkolási díjat, míg a külsőbb, sárga zónában 220 helyett 330 forintot kell majd fizetnünk január 1-től óránként. A rövid indoklásban azt írta Kovács Tamás, hogy csaknem tíz éve nem változtattak a köztemetői díjakon.

Most ezt a nemzetgazdasági helyzet és az infláció indokolja.

Ezzel ráadásul jelentősen drágul a városban a temetés és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások díja is. A szegedi temetkezési rendelet számtalan tételből áll:

  • Mostanáig egy felnőtt, egyszemélyes, II. osztályú sírhely 25 évre 66 ezer 100 forintba került, viszont ezentúl már 87 ezer forintot kell fizetni ugyanezért a sírhelyért.
  • Egy urnafülke mostanáig 30 és 110 ezer forint között mozgott tíz évre, most viszont az átlagár már 50 ezer forint körül van, a legdrágább urnasírhely pedig 141 ezer forintba kerül.
  • A test hűtése esetén eddig 9 ezer 300 forintot kértek 72 órára, most viszont már 12 ezret.

A lap olvasójának, mivel elmondása szerint nehezen mozog, muszáj autót használnia, amivel eddig behajthatott a temetőbe ingyen, hiszen nyugdíjas. Zokogva mondta el, hogy szerinte ez az idősek és a nyugdíjasok arculcsapása. Emlékeztetett, hogy Botka László polgármester nagy mellénnyel jelenti be rendszeresen, hogy a város tízezer forintot ad a nyugdíjasoknak, csak éppen arról nem beszél, hogy ezt a másik kezével el is veszi” – írják

Az idős asszonynak az új szabályozás havi 15 ezer forintjába kerül, amit az alig 90 ezer forintos nyugdíjából kellene kigazdálkodnia, miközben nem valószínű, hogy komoly bevétele származik a városnak ebből a tételből. Nála most valóban az a kérdés, hogy vesz-e egy szelet tortát az unokájának, vagy meglátogatja a fia emlékhelyét a temetőben – jegyzi meg a Délmagyar cikke.