Egy szegedi tanár alig 2 ezer, míg egy tankerületi vezető 640 ezer forintos jutalmat kapott átlagosan tavaly

Bár az oktatás helyzete miatti tüntetéssorozat miatt a kormánymédia jóvoltából azt már tudjuk, hogy mennyit keres egy tüntetést szervező tanár, annak viszont az Átlátszó járt utána, hogy vajon mi a helyzet a Szegedi Tankerületnél? A válasz talán nem meglepő: utóbbiak sokkal többet keresnek.

„400 ezres nettó fizetése volt a tanárnak, aki miatt a tüntetéseket szervezték” – írta a SzegedMa még október elején több kormánypárti lappal együtt, miután Palya Tamást, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium matek-kémia szakos tanárát kirúgták. Az Átlátszó cikke megemlíti, hogy ez egy kirívóbb eset, ugyanis a tanárok többsége még bruttóban sem keres 400 ezer forintot. Ezt a lap szerint a Szegedi Tankerület példáján keresztül jól lehet látni: közadatigénylést nyújtottak be ugyanis azért, hogy megtudják a tanárok fizetése mellett az oktatási rendszert adminisztráló tankerületben dolgozók bérét is.

A kapott adatok szerint a Szegedi Tankerület nem iskolai részlegén 2021-ben 57-en dolgoztak. A 2021-es költségvetés szerint jutalmakkal együtt az 57 tankerületi dolgozó bére összesen 370 millió forintot vitt el. Szintén tavalyi adatok szerint a Szegedi Tankerületnek 2493-an dolgoztak, az ő bérük jutalmakkal együtt összesen 9,975 milliárd forintot tett ki. Míg a tankerületi dolgozók 57-en összesen 34,8 millió forint jutalmat kaptak, addig a 2493 tanárra összesen 4,9 millió forint jutott, így 

az átlagos tankerületi jutalom 640 ezer, a tanároké pedig 1965 forint volt.

Az 57 fő hivatali dolgozó jutalommal együtt számított átlagbére havi 541 ezer forint volt. A tanároké – gyakornok (pedagógus), pedagógus I., pedagógus II., mesterpedagógus, kutatótanár, pedagógus (magasabb) vezetői megbízással – 371 700 forintos átlagbért mutat. Ez 68 százaléka a hivatali dolgozókénak.

A 24.hu is írt arról korábban, hogy a tanári jutalmak messze elmaradnak a tankerületi pénzosztások mögött. „Szinte minden tankerületi igazgató felvett 1–2 milliós jutalmat az év végén, de akadtak olyan vezetők is, akik 4,5 millió forint extrapénzben részesültek, hatvanból 23 tankerületnek nem sikerült publikálnia a 2021-es beszámolóját, és olyan is akad, amely ezt évek óta nem teszi meg” – összegezte a lap.