A Dóm téren csillagászok társaságában, távcsövekkel nézhetjük a keddi részleges napfogyatkozást

Az október 25-i részleges napfogyatkozáshoz kapcsolódóan a szegedi csillagvizsgálóban zajló program mellett – derült idő esetén – az SZTE TTIK Fizikai Intézet és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportjának munkatársai a Dóm téren, illetve a Rerrich Béla téren is készülnek a jelenség biztonságos bemutatására – megfelelő szűrőkkel ellátott távcsövek és egyéb napnéző eszközök segítségével – az érdeklődők számára.

A jelenség kedden 11 óra 30 perctől körülbelül délután 13 óra 30 percig tart majd, a legnagyobb mértékű (kb. 33%-os) fedésre fél egy körül kerül sor. A Dóm és Rerrich téri program ingyenes, előzetes bejelentkezés nem szükséges – írják a szervezők közleményükben.

A szegedi csillagvizsgáló különleges nyitvatartásán való részvétel viszont már előzetes bejelentkezéshez kötött; a program időjárástól függetlenül megtartásra kerül az úgynevezett borultidő-garanciával, melynek értelmében a megváltott jeggyel egy péntek esti nyitvatartás éjszakai távcsöves bemutatóján ingyenesen vehetünk részt, ha az adott napon rossz lesz az idő és meghiúsul a 2500 forintos program.

A kezdési időpont itt is 11 óra 30 perc. Ezek után kezdődik a távcsőpark bemutatója, mely során kiderül, hogyan védi szemünket a naptávcső. A következő programpont egy előadás A változó Nap – aktivitások, kitörések, fogyatkozások címmel, majd jön a fogyatkozás és napfoltok megtekintése H-alfa naptávcsővel, napfóliával és kivetítéssel is. A fogyatkozás maximuma 12:27-kor lesz, a program zárása pedig 13:30-kor.