Részleges napfogyatkozás lesz hazánkban október végén

A Svábhegyi Csillagvizsgáló oldala azt írja, hogy az esmény Európa legnagyobb részén, Nyugat-Ázsiában és Afrika északkeleti tájain lesz megfigyelhető. Közvetlenül sose nézzünk a Napba: már pár másodpercnyi napba nézés is maradandó károsodást okozhat.

Október 25-én Budapestről nézve 11 óra 18 perckor lép be a Hold a Nap elé. A legnagyobb fázisát, amikor a Hold a Nap egyharmadát takarja el, 12 óra 25 perckor éri el, majd 13 óra 33 perckor lép ki teljesen a napkorong elől. A fogyatkozás itt 0,44 magnitúdós lesz, ami azt jelenti, hogy a napátmérő 44%-áig jut el a Hold árnyéka.

Ugyanakkor az sem mindegy, hogy az ország mely részéről figyeljük meg a részleges napfogyatkozást, maximuma tájegységektől függően 28% és 39% között lesz. Északkeleten figyelhetjük majd meg a legnagyobb mértékű kitakarást. Az ilyen mértékű részleges napfogyatkozás már épp elegendő ahhoz, hogy valamelyest érzékeljük a fény és a színek fakulását.

Ez a napfogyatkozás azonban a Föld egyik pontján sem lesz teljes. A következő, hazánkból is látható részleges napfogyatkozásra 2027. augusztus 2-án kerül sor.