Több szegedi iskolánál is sztrájkolnak holnap a tanárokért

Folytatódik az országos pedagógussztrájk, a Pedagógusok Szakszervezete október 14-re, most péntekre hirdette meg az újabb kiállássorozatot. Az országos demonstrációkhoz a Szegeder információi szerint több szegedi intézmény is csatlakozni fog, ki-ki a maga módján.

Eddigi információink szerint öt szegedi oktatási intézményen biztosan sztrájkolnak majd péntek reggel, tanítási idő előtt. Azonban olyan információk is terjednek, ami alapján a sztrájkoló szegedi oktatási intézmények száma akár az egy tucatot is elérheti.

A Deák Ferenc Gimnázium tanárai, diákjai és szimpatizánsok múlt héten egy nagyjából 230 fős élőlánccal tiltakoztak a gimnázium előtt az oktatás helyzete ellen. Az újabb, pénteki demonstrációhoz is csatlakoznak: a gimnázium bejáratánál most

egy nyilatkozatot fognak felolvasni reggel 7 óra 10 perckor.

A Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium élőláncos akcióját folytatja majd, ott a múltkori alkalommal 6070 fő állt egymás mellett tilakozásként, előzetes ismereteink alapján holnapra is hasonló akciót terveznek.

Szintén élőlánccal állnak majd ki a Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum diákjai és tanárai is a reggeli órákban, hogy a pedagógusok és az oktatás helyzete,

a sztrájkjogok ellehetetlenítése ellen tiltakozzanak.

Úgy tudjuk, hogy a Tömörkény István Gimnázium előtt is a már említett nyilatkozatot fogják felolvasni, ahogy a Kőrösy József Közgazdasági Technikum előtt is, oda reggel 7.15-re hirdettek sztrájkot. Ahogy a szervezők a levelükben írják, az akció célja, „hogy a nyilvánosság felé kifejezzük a szolidaritásunkat a köznevelésben dolgozók, különös tekintettel a szankcionált sztrájkoló és polgári engedetlenkedő kollégáink iránt, továbbá, hogy példát mutassunk az iskolába érkező tanítványainknak”.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A több intézményben is felolvasásra kerülő nyilatkozat tulajdonképpen egy szolidaritási fogadalom, melyben az aláírók biztosítják egymást arról, hogy közösen kiállnak egymásért, és minden meghurcolt kollégájukért. „Nem hagyjuk, hogy megosszanak bennünket, hiszen a céljaink közösek: egy élhetőbb, érdemben megfizetett, színvonalas munkát garantáló szisztémáért küzdünk!” – írják.

A nyilatkozatban elítélik a hatalom módszereit, amivel az oktatásügy jobbá tételét szorgalmazó pedagógusokat büntetik, megalázó módon fenyegetik, méltatlanul elbocsátják. Kijelentik, hogy ha Szegeden bárkit meghurcolnak, aki a jelenlegi oktatáspolitikával szemben fellép, akkor azt a nyilvánosság erejével fogják megvédeni. Mindemellett követelik, hogy

a szólás- és véleménynyilvánítás alkotmányos jogának bármely erőszakmentes kifejezése mindenkit megillessen.

A nyilatkozat megfogalmazói az oktatás és nevelés minden területén a megalapozott reformfolyamatok elindítását, valódi sztrájkjogot, autonóm szervezeti struktúrát, döntési jogokkal felruházott tárgyalópartnerek fellépését sürgetik.

Az országban holnap sok helyen lesz demonstráció. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete eddigi legutolsó Facebook-posztjában hetvenöt olyan eseményről ír, mely támogatja a pedagógusokat tüntetéssel, élőlánccal vagy bármilyen más akcióval, de ezek száma valószínűleg sokkal többre tehető.

Szegeden az elmúlt hetekben több demonstráció is volt a tanárokért. Pár hete diákok virrasztottak a Dugonics téren, majd múlt hét szerdán reggel három oktatási intézmény előtt is volt élőlánc, este pedig egy közel 1000 fős tömeg gyűlt össze a Széchenyi téren, Klebelsberg Kuno szobránál. Ezt követően 65, a szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában oktató pedagógus írt alá egy nyilatkozatot, melyben az oktatásügyért bátran kiálló kollégáik meghurcolása ellen állnak ki.