Fair trade kávézó nyílik hamarosan Szegeden, mely állítólag Közép-Európában az első ilyen lesz

A Délmagyarországnak nyilatkozott arról Czagány Gábor egyetemi lelkész, hogy a 2006-ban alapított Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet Közép-Európa – legalábbis állításuk szerint – első fair trade kávézóját nyitja meg hamarosan a Szentháromság utcában. Itt találtak ugyanis telket, mely közel volt az egyetemi fiatalsághoz. Az egyszintes családi házat elbontották, helyére kétemeletes épületet húztak az egyházkerület finanszírozásával.

Az első emeleten egy közösségi nagytermet alakítottak ki körülbelül kilencven fő befogadására alkalmasan. Ide egy kis színpadot is elhelyeztek fény- és hangtechnikával egyetemben, így színházi előadások és koncertek rendezésére is lehetőségük lesz. A gyülekezet könnyűzenés istentiszteleteit is itt tartják majd – részletezte a lapnak Czagány Gábor.

A második emeleten kisebb közösségi szobák, valamint két kollégiumi szoba lett kialakítva. Az épület mögött tágas belső udvar található, annak végében pedig egy melléképület, amelyet majd szintén közösségi célokra alakítanak át, amennyiben elegendő forráshoz jutnak.

Fotó: Skyscrapercity

A földszinten kapott helyet a Trinity Café. A kávézóban csak fair trade védjeggyel ellátott kávét, teát, kakaót, barna cukrot kínálnak majd a vendégeknek, továbbá a helyi, magyar termelők süteményeit, tejét, mézét. A dizájn alapja a kék és zöld színek párosítása, amelyek a fair trade szimbólumai – magyarázták.

Az egyesületi elnök azt is elmondta a Délmagyarországnak, hogy a Keresztpont Egyesület civil szervezetet 2017-ben hoztak létre és kezdettől fogva fontos küldetésnek tekintették a méltányos kereskedelem népszerűsítését, valamint azt, hogy megakadályozzák a kényszer- és gyermekmunkát, a kis termelőközösségek kizsákmányolását.