Hétvégén miért nem kell fizetni a parkolásért?

A szegedi belváros parkolóhely-kapacitása véglegességét mutatja, amikor egy szombat délelőttön 10–15 percig kanyarog az ember, hogy szabad helyet találjon. Talán itt az ideje, hogy megbarátkozzunk a gondolattal, mi lenne, ha, esetleg szombaton és akár vasárnap is kéne tikettet váltani, ha megállunk valahol. Lehetne olcsóbb mint hétköznap, ez a városatyák gondja, de a gondolat szerintem nemcsak bennem érik.

A dolog persze kétérzetű, belvárosi lakosként magam is üdvözlöm, hogy parkoltathatok járműveket naphosszat értékes parkolóhelyeken hétvégente, ugyanakkor valós probléma, és hátulütőkkel jár, hogy a növekvő gépkocsiforgalom miatt lassan olyan nehéz már szombaton is helyet találni, mint hétköznapokon. A fizetős parkolás erre sebtapasz.

A nemrég iktatott, életbe még nem lépett új tarifarendszerrel egy óra hétköznaponként 600 forintba kerül a zöld zónában, ami a szűkebb értelemben vett belvárost jelenti. Legyen hétvégén akkor 150 forint, hiszen nem a többletbevétel a cél, az emberek lehúzása a cél, hanem a parkolóhely-rotáció felpörgetése. Vagy legyen hétvégi napokra napijegy annyiért, mint hétköznap egy óra.

Persze lehet, hogy csak bennem merült fel ez a kérdés, legalábbis erre utal a szegedi városfejlesztési alpolgármester ez ügyben levelemre küldött válasza. „Még nem merült fel ez a probléma, számlálás sem készült erre az időszakra” – írta Nagy Sándor. Úgyhogy egy ideig biztosan marad minden így.