Azért fogok dolgozni, hogy a Fidesz szegedi sikertelenségét megváltoztassuk

A határvédelem az ön választókerületének is fontos ügye, Facebook-oldalán többször is kifejezte bizalmát a határvadászok felé. Milyen szigorításokat eszközölne még a határvédelemben?

Az illegális migráció az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt. Óriási számban érkeznek a migránsok, a kormány elkötelezett abban, hogy őket ne engedje be az Európai Unió, illetve Magyarország területére. Ezzel a szegedieket, Csongrád–Csanád megyei embereket is védi. Most megerősítjük a határkerítést. Magasítanak és hattyúnyakat szerelnek a kerítésre, hogy a migránsok ne tudjanak átmászni. Ez a munka már el is kezdődött.

A másik, amiből látható, hogy a kormányzat kezelni akarja ezt a problémát, az a határvadász ezredeknek a felállítása. Jelenleg rendőrök látják el a határvédelmet, akiknek egyébként a rend fenntartása lenne a dolguk a településeken. Ezen segít a határvadász ezredek felállítása, akik csak és kizárólag a határvédelemmel lesznek elfoglalva, kvázi visszaállítjuk a határőrséget. Az állandó határőrzéssel nagyon hatékonyan tudjuk majd visszaszorítani az illegális migrációt.

Ön szerint meddig marad a kerítés?

Bízom benne, hogy amíg illegális migráció van, addig marad. Ezt a Fidesz–KDNP biztos, hogy fenn fogja tartani.

Évtizedes távlatban is lehet számítani arra, hogy lesz egy kerítés Magyarország határán?

Nagyon szomorúnak tartom, hogy Európa más országai beengedik azokat az embereket, akik gyakorlatilag papírjaikat eldobálva, nem tudni milyen szándékkal érkeznének az Európai Unió területére, és nagyon helyesnek tartom azt, hogy ezt minden módon megakadályozzuk. Ha egy jogkövető állampolgárnak, aki át akar jutni, mondjuk Szerbiába, hivatalos papírokkal órákat kell várnia a határon, vagy bármely határon az Unió területén kívül, akkor teljesen jogosnak tartom, hogy azokat az embereket, akik egyébként nem akarják igazolni magukat, és nem tudjuk, hogy milyen szándékkal akarnak az Unió, illetve Magyarország területére jönni, azokat minden módon, minden erővel megakadályozzuk a bejutásban.

A kampányban ördögtől valónak tartotta a kormánypárt Márki-Zay Péter azon kijelentéseit, miszerint vissza kell fogni a fogyasztást, spórolni kell a rezsin. Később több Fidesz–KDNP-s képviselő, köztük az ön részéről is elhangzottak hasonló mondatok. Mi a különbség Márki-Zay Péter akkori, és az ön mostani kijelentései között?

Nekem ezzel a kijelentésével Márki-Zay Péternek sosem volt problémám, viszont az egy egészen más helyzet volt, amikor ezt Márki-Zay Péter kijelentette. Azt még senki sem gondolta akkor, hogy az áram ára az 8–9-szeresére, a gáz ára meg 14–15-szörösére fog fölmenni.

De a szankciók már akkor is be voltak lebegtetve, és lehetett erre számítani.

Ekkora árakkal sosem lehetett számolni, mint ami most az energiapiacon van, ez túlmegy mindenen. Szomorú, hogy az áremelkedés nem azért van, mert nincs energia, mert elfogytak a készletek, hanem az uniós politika, illetve a háború az oka. Nyilvánvaló, hogy ezt a helyzetet meg kell oldanunk. Át kell alakítanunk a fogyasztási szokásainkat, és azt is mondtam, hogy ezt magán kezdi az ember.

Én például megdöbbenve vettem észre, hogy több hűtőnk megy és egyébként egy is bőven elég a háztartásban, tehát a többit leállítottuk, és mindjárt jelentősen csökkent a fogyasztásunk. De számtalan módon tudnánk spórolni, hála a jó Istennek, van miből visszavenni, mert jóléti államban élünk. De egyébként nem muszáj spórolni, aki ki tudja fizetni ezeket az energiaárakat, annak meg van a lehetősége, nyugodtan használja továbbra is, csak fizesse meg az árát.

Elmondható, hogy az elmúlt évtized gazdasági fellendülése és a rezsicsökkentés kényelmessé tette a társadalmat, akár energiafelhasználás szempontjából is. Ön szerint rávezethetők az emberek arra, hogy abbahagyják az elmúlt éveket jellemző pazarlást?

A magyar társadalom felnőtt, harminckét éve demokrácában él. Az emberek gondolkodnak, és én azt látom, hogy helyes döntéseket hoznak. Nagyon bízom abban, hogy ez rendben lesz, de nemcsak azért, mert most drága az energia, hanem azért is, mert vigyáznunk kell a környezetünkre, a Földünkre, a gyermekeinknek és az unokáinknak a jövőjét is biztosítanunk kell. Ezt a pazarlást, ami egyébként folyik a világban, ezt visszább kell fogni, ez a jól felfogott érdek.

Van erre még lehetőség? Személyi változtatásokkal esetleg? Ön szerint látszik már a valami?

Teljes erőből ezen dolgozom, hogy legyen változás.

Bartók Csabát milyen vezetőnek tartja?

Mondtam, hogy a múltról nem igazán…

Bartók Csabát a múltnak lehet nevezni itt Szegeden a Fidesz tekintetében?

Bartók Csaba jelölt volt, és két alkalommal is elveszítette a választást. Egy nagyon nehéz körzetben, ahol nagyon erős a baloldal, ezt tudjuk mindnyájan. Hogy kap-e még esélyt, indulhat-e még egy alkalommal, maradhat-e Fidesz-elnök, azt eldönti majd a Fidesz–KDNP elnöksége. 

Ön kit látna jó jelöltnek abban a kerületben?

Nemcsak a jelölt személye a fontos, hanem az elvégzett munka, és nemcsak a kampányban elvégzett munka. Az emberek között ott kell lenni négy évig, nyolc évig, tizenkét évig, nem csak három hónapig. Először el kell végezni a munkát, és aztán lehet valakiből jó jelölt.

Akkor ez is lehet az oka annak, hogy a momentumos Mihálik Edvin ennyire alulmaradt önnel szemben? Hiszen ő nem volt ott tizenkét évig a kerületben.

Ez is lehet az oka, igen. De talán engem azért is szeretnek az emberek, mert nem vagyok konfrontatív, tehát még Mihálik Edvinről sem fogok sok rosszat mondani, bár én kaptam tőle elég rendesen a kampányban. Én nem mentem bele a mocskolódásba, ettől mindig is távol tartottam magam. Nyilván ebben vitatkoznak velem sokan, de szerintem a politika berkein belül nem kell, hogy mocskoljuk egymást ahhoz, hogy egy kampányt vagy egy választást az ember meg tudjon nyerni. Azt viszont mindenképpen el szeretném mondani, hogy jó pár lakossági fórumot tartottam, sokszor találkoztam a lakosokkal Újszegeden, és gyakran megkérdezték tőlem, hogy ki indul ellenem. Mondtam, hát Mihálik Edvin.

Újszegeden?

Újszegeden. Nem tudták, ki az a Mihálik Edvin.

Feltételezhető, hogy jobboldali emberek kérdeztek rá arra, hogy ki az a Mihálik Edvin.

Valószínű, nyilvánvalóan az én fórumomra az én szimpatizánsaim jönnek, de három éve Edvin ott az önkormányzati képviselő, azért legalább egyszer-kétszer illett volna eljutnia valamilyen formában a választókhoz, ha másként nem, egy szórólapon. Nem tudták, nem ismerték. Ezt csak arra válaszolom, hogy az ő ismertsége kisebb volt. Nekem egyébként meggyőződésem, hogy Szegeden minden önkormányzati körzetben Botka László ellen harcol a Fidesz–KDNP, vagy bármelyik egyéni jelölt, hiszen

Botka László, aki húsz éve polgármestere Szegednek, gyakorlatilag egy brand, amit egyébként jól ki is használ az önkormányzati választásokon.

A kampányban ugye más sincs, csak „Botka László és csapata”. Az emberek meg úgy szavaznak a jelöltekre, hogy azt sem tudják nagyon, hogy kicsoda. „Botka László embere” – és ennyi.

Ez a másik oldalra nem igaz, hogy a Fidesznél meg Orbán Viktor emberére szavaznak?

Az országgyűlési választásokon abszolút átjön, hogy Orbán Viktor, illetve a Fidesz–KDNP embere valaki, de az önkormányzati választáson egy olyan hiteles embert kellene állítania a Fidesz–KDNP-nek a polgármester úr ellen, akit jobbnak gondolnak, jobban el tudják fogadni, mint a húsz éve regnáló polgármestert.

Ha most azon kéne gondolkodnom, hogy vajon kit állít 2024-ben jelöltnek a Fidesz–KDNP, talán az ön neve is felmerülne bennem Botka László ellen. Volt már erről szó?

Nincsenek ilyen ambícióim.

És tudják már esetleg, hogy ki lesz Nemesi Pál utódja?

Még nem tudjuk, de azt biztosra merem mondani, hogy nem Nemesi Pál lesz a jelölt. Viszont az, hogy ki lesz, az hamarabb ki fog derülni…

Mint 2019-ben?

Hibának gondolom, hogy három-négy hónappal a választások előtt jelöljük meg a polgármester-jelölt személyét. Nem lehet ennyi idő alatt felépíteni valakit. Most azon dolgozunk, hogy minél hamarabb megtaláljuk azt a személyt, aki a 2024-es választáson elindul Botka László ellen, és ez nagyon rövid időn belül meglesz.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

„Megtanultam, hogy verhetetlen és pótolhatatlan ember nincs. Ez két aranyszabály. Botka Lászlót is le lehet győzni, csak sokat kell dolgozni hozzá” – mondta a Szegedernek Mihálffy Béla, Csongrád-Csanád megye 2-es számú választókerületének országgyűlési képviselője, aki azt is megosztotta velünk, hogy egyelőre nincsenek polgármesteri ambíciói. A Fidesz–KDNP politikusával a bölcsészkar kávézójának teraszán beszélgettünk többek között az Orbán Viktorhoz, a szegedi városvezetéshez és Botka Lászlóhoz fűződő viszonyáról, a helyi sajtó függetlenségéről, Bartók Csabáról és a szegedi Fidesz jövőjéről, és a térséget érintő legfőbb problémákról. Mihálffy Bélával készült interjúnkat még a Horthy-emléktábla avatásával kapcsolatos események előtt rögzítettük, így a képviselőt az ügyben akkor nem volt alkalmunk kérdezni.

Kezdjük egy klasszikus felütéssel, mindenki ilyen magas a családban?

Édesapám és édesanyám is magas, de nem ennyire. Én vagyok a legmagasabb, nemcsak a családban, hanem a magyar parlamentben is. Két öcsém is magasabb az átlagnál, az egyik 196, a másik 194 centi, de én vagyok a legmagasabb, 203 centi.

Ezt a kérdést a miniszterelnöktől idéztük, ugye az öttömösi disznóvágásról kikerült videóban kezdett így januárban. Ki kezdeményezte ezt a disznóvágást, hogyan zajlott?

A miniszterelnök úr nem azt mondta, hogy magas, hanem hogy mindenki ilyen nagy-e a családban? És én azt válaszoltam, hogy mi nem vagyunk nagyok, csak magasak. Nagy embernek például Orbán Viktort tartom, jómagam még nem vagyok az a kategória, akit nagynak lehet nevezni. Csak szerényen, én csak magas vagyok. A miniszterelnök úr nagy hangsúlyt fektet a kampányban arra, hogy segítse a jelölteket, és így fordulhatott elő az is, hogy a mi családi disznóvágásunkra is eljött, aminek mi nagyon örültünk. Ez úgy történik, ha kiadhatok ilyen belső információt, hogy a kampányban a jelöltnek le kell adni előre az egy vagy két hétre tervezett programját, és a miniszterelnök úr, illetve a Miniszterelnökség megnézi, hogy mihez tud kapcsolódni a miniszterelnök úr.

És a disznóvágáshoz tudott kapcsolódni a miniszterelnök?

Nyilván a jó, nemzeti érzelmű magyar ember, aki a hagyományokat tiszteli, az a disznóvágást szereti, és ő egyébként is nagyon értette, amikor ott volt, tökéletesen látszott, hogy nem első alkalommal csinálja ezt. Ő maga is elmondta, hogy évente tartanak családi disznóvágást, saját receptje is volt a szalámira meg a kolbászra, mi is megcsináltuk az alapján. Ez a látogatás komoly segítség volt, amit én nagyon köszönök, több mint kétmillió megtekintése volt az erről készült videónak.

Öttömös előtt is sokszor járt Orbán Viktor a környéken, volt például Algyőn és Horgoson is. Szegedre viszont már öt éve nem jött, pedig ez a harmadik legnagyobb magyarországi város. Ön szerint mi ennek az oka?

Azt gondolom, hogy nem fogadják itt szívesen a városvezetők, és ez tökéletesen látszott legutóbb is, a határvadászok esküje kapcsán kialakult botrányból.

Ha egy demokratikus választás útján megválasztott miniszterelnök Szegedre látogat, az megtiszteltetés.

Úgy látszik, hogy a szegedi városvezetők nem így gondolják, és szerintem az egy nagyon helyes hozzáállás, hogy ha valahol nem szívesen látnak, akkor oda nem megyek. A határvadászok nyilván máshol is le tudják tenni az esküt, és hogyha a szegedi városvezetők úgy gondolják, hogy akadályokat képez Orbán Viktor ittléte, akkor…

Orbán Viktornak nem a választókhoz kéne jönnie? Ez úgy volt megfogalmazva, mintha a városvezetést látogatná meg, holott azért itt is van egy stabil fideszes réteg.

A várost látogatta volna meg, de a városvezetés nem látja szívesen. Ez nem egy lakossági fórum, hanem egy adott esemény volt, egy határvadász-eskütétel a múzeum előtt, amellyel kapcsolatban kialakult ez a balhé, amelyet egyértelműen a városvezetés szított.

És ez kijelenthető, hogy akkor ezért nem valósult meg végül itt Szegeden az esemény?

Igen, ez az én véleményem.

Az ellenzék részéről ekkor felmerültek olyan gondolatok, hogy azért nem jött Orbán Viktor, mert félt, hogy egy nagyobb tüntetést is szervezhetnek ellene, mivel az elmúlt hónapokban volt egy hídfoglalás is Szegeden. Ön mit gondol erről, lehetett ez az oka annak, hogy lemondták?

Nem gondolom, hogy ettől tartania kéne egy miniszterelnöknek, annál is inkább, mert védett személy, tehát nyilvánvaló, hogy a rendőrség úgy adott volna engedélyt bármilyen hasonló tüntetésre, hogy az megfelelő távolságra legyen a rendezvénytől. Biztos, hogy nem ez volt az oka.

Lépjünk egy kicsit távolabb. Minden politikai szereplővel kapcsolatban érdekes az, hogy miért kezdett el politizálni, mi az ideológiai bázisa. Ön mikor és miért csatlakozott a KDNP-hez?

A Mihálffy család egy konzervatív, gyakorló katolikus család. Tőlünk a kommunizmus alatt mindent elvettek, a család malmait, földjeit, házait, mindent. Nyilván ilyen indítás után érthető a jobboldaliság. Hatan voltak édesapámék testvérek, és mind a hat testvér fontosnak érezte, hogy kommunista-ellenességre nevelje a gyermekeit, hogy ne felejtsék el azt, hogy mit tettek a családunkkal. Emellett természetesen úgy nevelkedtünk, hogy minden vasárnap templomba megyünk.  Ezt a hagyományt megtartottuk mi is, átadjuk a gyerekeinknek.

Ezek után természetes volt, hogy amikor már ráláttam a politikára, a jobboldallal szimpatizáltam. Először mint általában a fiatalok, nem nagyon foglalkoztam a politikával. Annál is inkább, mert 22 évesen megnősültem, 31 évesen már négy leánygyermekes családapa lettem. Elfoglalt a család eltartása meg a gyerekek nevelése, de a szavazatom mindig a jobboldalé volt.

Ez így ment 2002-ig, amikor is az Orbán-kormány elvesztette a választást. Ezután alakultak a polgári körök a jobboldalon, és a vereség fájdalmában ezekhez csatlakozott a család is. Itt kezdtem el közeledni a politikához, majd 2004-ben kaptam egy konkrét megkeresést Nógrádi Zoltántól, aki akkor Csongrád megye 2-es számú választókerületének volt az elnöke, hogy Kiskundorozsmán egy Fidesz–KDNP-s koordinátori szerepet vállaljak el.

Elsőre azt mondtam, nem hiányzik ez nekem, aztán addig győzködött, hogy végül elfogadtam.

Először koordinátor lettem, majd 2006-ban, szinte akaratom ellenére el is indultam az önkormányzatin. Azért akaratom ellenére, mert erre is Nógrádi Zoltán beszélt rá. Mondtam neki, hogy én a politikával nem akarok mélyebben foglalkozni, ő meg azt mondta, hogy hidd el, neked ezt kell csinálnod. Lehet, úgy gondolod, hogy neked ez nem hiányzik, de az embereknek meg hiányzik, hogy egy ilyen ember képviselje őket. Addig beszélt, hogy aztán 2006-ban elindultam, és a legnagyobb megdöbbenésemre 42 szavazattal kaptam csak ki az akkor már két ciklusban mandátumot nyert Tóth Józseftől. Akkor döbbentem rá, lehet, hogy az emberek tényleg azt gondolják, szükségük van a munkámra, majd 2010-ben meg is nyertem az önkormányzati választást, ami után még két alkalommal tudtam nyerni Dorozsmán.

Mit tart ezen időszak legnagyobb eredményének?

Nem fogok részletekbe belemenni, mert gondolom erre nem annyira kíváncsiak, de az mindenképpen hatalmas eredmény volt, hogy ellenzékből is nagyon sok fejlesztést meg tudtunk valósítani Kiskundorozsmán. A másik nagyon nagy eredmény, hogy egy nagyon jó közösség kovácsolódott össze abban a 12 évben, amit ott önkormányzati képviselőként töltöttem. Évente 8–10 közösségépítő rendezvényt szerveztünk, annak megteremtettük az anyagi feltételét, az emberek pedig nagyon értékelték.

Mi a három legnagyobb fejlesztés, amire a legbüszkébb a 12 év alatt?

Az egészségház. A régi orvosi rendelő borzasztó állapotban volt, és sikerült egy egészségházat megvalósítani. Aztán a ligetrehabilitáció. Van egy nagyon szép ligetünk, nem tudom, hogy ott jártak-e már…

Ahol a stációk vannak.

Igen, az ott egy dzsungel volt, amikor én képviselő lettem, a stációk ki voltak döntögetve, meg szét voltak rombolva. Mondom, borzasztó állapotok voltak abban a ligetben, és azt nagyon szépen helyrehoztuk, erre nagyon büszke vagyok. A templom külső felújítására, a templom melletti régi, patinás szobroknak a restaurálására is nagyon büszke vagyok. A malmot is fel kellett újítani, a vitorlája szét volt rohadva, le volt törve. Reggelig lehetne sorolni a sikereket, a dorozsmaiakkal együtt nagyon-nagyon sok eredményt értünk el.

Régóta benne van a helyi politikában, ahol az látható, hogy a szegedi FideszKDNP az elmúlt években nem igazán tudott labdába rúgni, pedig média meg erőforrás tekintetében is azért elég jó a pozíciójuk. Ön szerint mi ennek az oka?

Az a helyzet, hogy nem írok annyira szépen, de ezt talán el tudják olvasni. (Füzetéből egy oldalt felénk fordít, rajta a következő felirattal: „A választópolgárnak mindig igaza van.”)

A választópolgárnak mindig igaza van?

Igen, a választópolgárnak mindig igaza van. Háromszor tudtam a Fidesz–KDNP színeiben Szegeden egyéni önkormányzati körzetben nyerni, szerintem alázatos munkával igenis el lehet nyerni az emberek bizalmát. Nem dolgom az, hogy megítéljem a múltat, de a jövőben országgyűlési képviselőként is azért fogok dolgozni, hogy a Fidesz–KDNP-nek jó megítélése legyen, és hogy azt a sikertelenséget, ami a jobboldalt jellemezte az elmúlt időszakban Szegeden, azt megváltoztassuk.

Jelenleg mennyire van nyomás az országos Fidesztől, hogy 2024-ben be kell venni a várost? Mennyire érkezik ilyen kommunikáció?

Mindig be akarjuk venni a várost, ha már így fogalmaz. De én inkább azt mondanám, hogy el szeretnénk nyerni a választók bizalmát. Ez eddig nem sikerült, de én bízom benne, hogy 2024-ben egy jó jelölttel és alázatos munkával meg tudjuk ezt tenni.

És létezik olyan ember, akinek ez sikerülhet? Mert Botka László akkor lesz már 22 éve polgármester, ezt megdönteni elég nehéz feladatnak ígérkezik.

Nagyon nehéz feladat, ebben egyetértünk. Én 52 éves vagyok, megtanultam, hogy verhetetlen ember nincs, és pótolhatatlan ember sincs. Ez két aranyszabály. Nyilván Botka Lászlót is le lehet győzni, csak sokat kell dolgozni érte.

Milyen a viszonya Botka Lászlóval?

Nyilvánvaló, hogy nem vagyunk egy ideológiai platformon, és ez bizonyos távolságtartást eredményez. Találkoztam Botka Lászlóval, Bányai Gáborral voltunk nála és beszélgettünk a városfejlesztési elképzeléseiről. Tisztelem azt, hogy ő húsz éve polgármestere Szegednek, el kell ismerni azt, aki ötször tud választást nyerni, illetve tisztelni kell az emberek véleményét, hogy őt akarták polgármesternek. A választópolgárnak mindig igaza van.

Mégis azt gondolom, lehetne jobban csinálni, és abban bízom, hogy 2024-ben ezt majd meg tudjuk mutatni az embereknek.

Hogy ő minek tart engem, vagy hogy áll hozzám, azt kérdezzék meg tőle.

Valami azért csak érezhető a közös munkából.

Nézzék, ő kiállt Mihálik Edvin mellett. Gondolhatják, hogy nem örült annak, hogy én lettem az országgyűlési képviselő. Azt mindenképpen érzem rajta, hogy távolságot tart, de ettől függetlenül abban állapodtunk meg, hogy a szegedi fejlesztések, a szegediek érdekében együttműködünk, de nem mondanám barátinak a viszonyt.

Nemesi Pálra visszatérve, ő amikor polgármester-jelölt volt, és később, kormánybiztosként is 2027-re datálta a szegedi harmadik híd átadását. Ön szerint van erre bármi esély, hogyan állnak most a dolgok?

Soha ilyen jól nem állt még a harmadik híd ügye. Elkezdődött a tervezés és folyamatos egyeztetések vannak. Ilyen volt a múlt héten is, úgyhogy szerintem ütemesen jól haladnak a dolgok. Nagyon bízom benne, hogy a ciklus végén megkezdődhet a híd építése.

Tudna mondani egy évszámot, hogy nagyjából mikor használhatják majd a helyiek ezt a hidat?

Tartható a 2027. Igen, tartható.

Néhány hónappal ezelőtt, alapításának évfordulója alkalmából ön is felköszöntötte a Délmagyarországot, és a független tájékoztatás és újságírás elkötelezett híveinek nevezte a lap munkatársait. Valóban függetlennek tartja az újságot?

Én minden sajtót függetlennek tartok. Magyarországon független a sajtó, demokrácia van, és a sajtó úgy alakítja ki a véleményét, ahogy neki tetszik. Van olyan sajtó, ami kicsit balra hajlik, van olyan sajtó, ami kicsit jobbra hajlik, de ezen túl azt gondolom, hogy nekünk az a dolgunk, hogy a sajtószabadságot mindenkor tiszteletben tartsuk. A Szegederre is ugyanezt vonatkoztatom.

Ön szerint az, hogy ennyire sok lap összpontosul egy kézben, ami a kormányhoz van becsatornázva, az nem torzítja a függetlenséget? Talán a 2018-as országgyűlési választások napján volt az, hogy az összes megyei lapnak az online kiadásában egy Orbán Viktor-interjú volt a címlap. Azért ez sem feltétlenül a függetlenséget mutatja.

Ez az önök véleménye. Én azt gondolom, hogy ha ez így van, az sem probléma, hiszen a másik oldalnak is ugyanúgy van médiája. Amúgy ez egy lapcsalád.

A másik oldal sem független, hogyha pártérdekeket szolgál, és be is van a pártokhoz kötve, akár finanszírozás is érkezik onnan, vagy ideológiai alapon torzítja a valóságot bármelyik irányba.

Nyilván érdeke a politikának, hogy legyen médiája. Ez nem föltétlen torzítás, egyszerűen csak egy olyan lehetőség, amivel rendelkeznie kell mindegyik oldalnak.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder