Vége a hídblokádnak, a Himnuszt meghallgatva, együtt vonultak le a tüntetők

Hétfőn este hattól tüntetést szervezett a Magyar Kétfarkú Kutyapárt a szegedi Rákóczi térre, később azonban a közel ezerfős tömeg a Belvárosi hidat zárta le. A résztvevők szerint az elmúlt héten bejelentett változtatások megmutatták, hogy az országban a tisztességes emberek nem élnek jogbiztonságban. A tüntetést percről percre közvetítettük a Szegederen.

Vége közvetítésünknek, jó éjszakát!

Kiemelt figyelemmel kísértük a katatüntetést és a hídblokádot, köszönjük szépen az ehhez társuló kiemelt figyelmet is! Élő közvetítésünket több ezren követték végig, de az országos sajtó, így a Telex, az Index vagy épp a 24.hu olvasói is rajtunk keresztül kaphattak tágabb képet arról, mi történt hétfőn Szegeden.

Jó éjszakát!

Forgalomlassító demonstráció lesz a héten a hídblokád szervezői szerint

A szervezők a végén még bejelentették, hogy a hétten forgalomlassító demonstrációt fognak tartani. Ez most is megvolt, miközben a tömeg a Rákóczi térre bejelentett demonstráció végeztével először a Fidesz-irodához vonult a Victor Hugo utcába, majd a Belvárosi hídra mentek fel, lassítotva a forgalmat, de újabb esemény várható még a héten.

300 tüntető várta meg a 11 órát, most indulnak haza

Két órája írtuk, hogy becsléseink szerint 300-an vannak még. Most rendesen megszámoltuk, és még a 11 órás zárásra is maradtak ennyien.

A szervezők azt kérik, hogy a tüntetők ha egyszerre vonultk a hídra, akkor egyszerre is menjenek haza. Most egymást várják, hogy mindenki elkészüljön, közben hangosan szól a Himnusz.

„Kikúrt sok energia, hogy itt vagyunk”

Az egyik tüntető, egy huszonéves lány szerint „kikúrt sok engergia, hogy itt vagyunk”, és igenis fel kell borítani a rendőrautót, hogy „ha a fasz ki van”. Szerinte a tüntetésen részt vevők fele biztosan nagyon fáradt, de ki kell tartani, és küzdeni kell. Azt mondja, meg kell tanítani a gyerekeknek is, hogy „álljanak ki a maguk és a körülöttük lévők jogaiért,

mert kurvára hiányzik Magyaroszágból, hogy szolidaritásból kiálljanak egymás mellett az emberek,

és megmondjuk, hogy a fasz ki van, mert ez nem oké”. Erre a tömeg „Orbán, takarodj!”-ozásban tört ki, és sikítások közepette tapsolták meg a lányt.

Nem nagyon fogynak a demonstrálók, viszont elkezdtek vonatozni

Már csak háromnegyed óra van hátra a hídfoglalásból, amelyen továbbra is 200–250 ember vesz részt. Felváltva szólnak zenék, versek, sokszor pedig a résztvevő civilek szólalnak fel.

Kivéve persze, amikor vonatozni kezdenek a tüntetők,

ahogyan az alábbi képeinken is látható.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

SZKT: Forgalmi zavar történt a Belvárosi hídon

Meglehetősen érdekes magyarázattal tájékoztatta a tisztelt nagybetűs utazóközönséget a Szegedi Közlekedési Társaság a Facebookon arról, hogy tüntetők lezárták a Belvárosi hidat.

Mint írták, „forgalmi zavar történt a Belvárosi hídon”, és emiatt Vár utca–Gyermekkórház vá. között pótlóbuszok közlekednek. A Körtöltés u. és a Vár u., illetve a Vértó és a Vár u. között visszafordítják a forgalmat. 5–10 perces vonali késések várhatóak az 5-ös és 6-os trolibuszvonalakon.

Pusztuljon a férgese, minden politikus, átengedtek egy trolit

Róbert átkelt a hídon, majd jelentkezett felszólalásra. Egy rövid, de velős hozzászólásban küldte el a kurvaanyjába a politikusainkat. „Pusztuljon a férgese!” – fejtette ki az álláspontját, majd buzdított arra, hogy csak így tovább. Azt is elmondta, hogy az összes politikusra gondolt, tulajdonképpen oldaltól függetlenük, mocskos férgeknek hívva őket, a tömeg éljenzését kivívva. Volt még két felszólaló, egy fiatal srác és egy idős férfi, de néha megszakad a zene.

Bejelentették, hogy hamarosan jönni fog egy trolibusz.

A troli is áthaladt a hídon a beszédek után, miközben mindenki tapsolt és éljenzett. A szervezők szerint az SZKT-tól hívták őket, hogy engedjék már át azt az egyetlen sofőrt, aki hazamenne aludni. A bicajos, rolleres és a gyalogosforgalom egyébként folyamatosan zajlik.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Délmagyar: Nem sikerült politikamentes tüntetést összehozni

A kormányközeli Délmagyarország online felülete is beszámolt a hídfoglalásról, ez a hír most vezető anyag a delmagyar.hu-n, azzal a címmel, hogy Nem sikerült politikamentes tüntetést összehozni.

A lap viszonylag semleges hangnemben írta körül a történteket, bár némi negatív szájíz azért belekerült. Kifogásolták például, hogy Márki-Zay Péter és a vásárhelyi Kossuth Kör is megjelent, és azt írták, a tüntetők megbénították fél Szeged forgalmát. Magáról a hídfoglalásról ennyit írtak, illetve még azt, hogy a futárok beszédeket mondanak a hídon, amit a rendőrség mindkét oldalról lezárt.

A szintén fideszes SzegedMa egyelőre semmit sem írt a történtekről, bár ez még változhat. A Nemesi Pálhoz köthető Szeged365 folyamatosan frissülő cikkben követi az eseményeket, ahogyan a városházi Szeged.hu is.

Tüntetők: Mindenki hozzon még egy embert este 11-ig

A zene után, ami Orbán Viktort diss-szelte, hatásszünetet tartottak. Egy bátortalan felszólaló jelentkezett, aki szintén saját példáját mutatta be, mint aki idős anyukáját gondozva alig keres valamennyi pénzt, majd a mondandójának az volt a csattanója, „az van, amit hagyunk!”

Ezután az egyik szervező, Körmendi Zoltán szólalt fel, aki megígérte, hogy rövid lesz, mert már beszélt előtte. Annyit mondott, hogy vegyük elő a telefonunkat, mire majdnem mindenki azt hitte, hogy vakus integetés lesz, de csak

annyit kért, hogy mindenki írjon az egyik ismerősének, mondja neki, hogy jöjjön el.

Ezzel próbálják az emberekben a lelket tartani, hogy kitartsanak este 11-ig, ameddig tartanák a Belvárosi hidat. Már ismét zenék szólnak a gurulós hangszóróból, a szervezők jelezték, hogy ha bárki a jelenlévőkből akar beszélni, az megteheti. Egyfajta csoportos terápia.

300-an még mindig vannak a hídon

Kollégáink közös sacca alapján este kilenckor is még vagy háromszázan vannak a hídfoglalók Szegeden. Az emberek elkezdtek már hazafelé szivárogni, de van egy jelentős méretű keménymag, jellemzően fiatalabbak, akik tartják a hidat.

A rendőrök terelik a forgalmat a hídfőkben, emiatt a kora esti csúcsban kissé nagyobb eljutási időkkel lehetett számolni, illetve a közösségi közlekedést is érinti a helyzet.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Este 11-ig tervezik tartani a hidat

A szervezők szerint 23 óráig itt akarnak maradni, és úgy tűnik, ez meg is történhet, mert 21 óra előtt nem sokkal is még százas nagyságrendű a tömeg.

Konzekvensebben kell tüntetni vagy fellépni egy 22 éves momentumos aktivista szerint

Egy 22 éves momentumos a következő, aki megafont ragadott. Családján keresztül mutatta be a helyzetét: anyukája 50 éves óvónő, alig 200 ezer forint felett visz haza. Minden egyes alkalommal, amikor felsorolta a fizetésüket, rákérdezett a tömegnél, hogy mindez így rendben van-e? A tömeg természetesen nemmel felelt.

Sokat kommentel Facebookon, amivel azt állítja, hogy változást ér el. A kint lévő tüntetőknek elmondta, hogy a képviselőkhöz, vagy bárkihez kell fordulni, hogy változást lehessen elérni. Konzekvensebben kell tüntetni vagy fellépni szerinte, mert akkor lesz hatása. De felsorolt más akciót is példaként, például vannak, akik szemetet szednek minden héten az ártérben, vagyis valamilyen ügyért tesznek és közösségbe szerveződnek.

Az egyik nagymamája fideszes volt, de elmondta neki a közéleti dolgokat, elmagyarázta más szemszögből, majd ezzel példálózva mondta, hogy így lehet kicsiben is változásokat elérni. Utrecht példáját hozta fel, miszerint Szeged inkább ahhoz hasonlítson a bringás infrastruktúrafejlesztéssel, minthogy Los Angeles lennénk, neki ez a szívügye.

Nem kell az emberektől megijedni, elmondta, hogy régen halkan beszélt, hadart, de ahogy felszólalt ügyekért és közéleti témákban, tehát merjünk közösséget szervezni, merjünk lépni. A hadarást és a halk beszédet arra jegyezte meg, hogy a felszólalása elején még bátortalanul szólt bele a megafonba, ezért a tömeg azt skandálta, hogy hangosabban, és hangosabban is beszélt.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Woltos ételfutár: Ma a katások, holnapután az egész kurva ország jön

Egy woltos szónok kezdett beszélni, megkérdezte, hogy megkoronázzuk-e Orbán Viktort a Duna jegén, majd elkezdte mondani, hogy nem azért vannak itt, mert jól érzik magukat, hanem azért, mert nem tudja, hol fog dolgozni ezek után.

A tej árára is rátér, majd megkérdezi, hogy mi lesz egy hét múlva? Majd erre felfűzve azt kérdezi, hogy ki lesz a következő, miközben most a katások? Mint mondja, holnapután az egész “kurva ország” jön. Megköszönte azok részvételét és szolidaritását, aki nem a kata miatt van itt, majd elmondta, hogy külföld volt egy opciója, de itthon maradt.

Rendes adófizető állampolgár a katával is, valamint megemlítette, hogy a feketegazdaság kifehérítéséért hozták létre egyébként annak idején a katát. Azért választották sokan a katát, mert nem keresnek annyit, nem tudnak mit csinálni. Azzal tüzelte a tömeget a végén, hogy ne hagyják, hogy a kicsesszen velük a rendszer, ők a tömeg, ők vannak többen.

Elfoglalták a katatörvény ellen tüntetők a Belvárosi hidat

20 óra után is több százan vannak a 18 órakor kezdődött tüntetésen, amit a katatörvény megszavazása ellen rendezett a szegedi MKKP. Időközben a szervezés valamelyest átalakult, a momentumos Körmendi Zoltán vezényelte fel futárokkal az embereket a Fidesz-iroda után a Belvárosi hídra.

Itt piknikhangulat alakult ki néhány heves felszólalás után, amelyekről írtunk korábbi posztjainkban. Bálint András fotóriporterünk az alábbi képeket készítette a hídblokádon.

„Orbán Viktort a Tiszába, jogállamot a hazába!”

A Kossuth-nóta zendült fel egy hordozható hangszóróból, amint a tüntetők elfoglalták a Belvárosi hidat, és újra gyalogoshíd lett belőle, mint az egyébként tervezett is a harmadik Tisza-híd megépültével lenne. Előtte egy alkoholmentes rave-party volt, miközben a futárok felpakolták a dobozaikat egymásra, blokádot képezve. Amit egyébként el is bontottak utána, mert a szervezők felszólították a tömeget, hogy amennyiben jön a mentő, azt engedjék el.

„Orbán Viktort a Tiszába, jogállamot a hazába!” felkiáltással zendült meg néha a tömeg. Eközben rengeteg krétarajz jelenik meg a hídon, többek között a jól ismert “O1G” felirat is, a teljes keresztmetszetet elfoglalva.

Körmendi: 800-an vagyunk

A szegedi Momentum egyik kulcsembere, Körmendi Zoltán a Szegedernek azt mondta a hídfoglalás közben, hogy szerinte 800-an is vannak, akik most Szegeden itt a katatörvény ellen tüntetnek.

A hídra érkezvén Krúbi Orbán, Verd Ki A Ferinek nevű dala csendült fel. 

A Belvárosi híd felé indult tovább a tömeg, hídfoglalásra készülnek

Miután a Fidesz-irodából nem jött ki senki, tovább indulnak ezekben a percekben is. A cél a Belvárosi híd, amelyet el kíván foglalni a több száz fős tüntető tömeg.

Megérkeztek a tüntetők a Fidesz-iroda elé

Bár voltak, akik nem indultak el a Rákóczi térről, a több száz fős tömeg nagyobbik része átvonult a Victor Hugo utcára. Itt a „mocskos Fidesz”, a „hazaárulók” és az „Orbán, takarodj!” felszólalásokat mondja a tömeg.

„Konzultálni jöttünk!”

Ezzel a felkiáltással fordultak be az iroda elé, ahol 12 pontot olvas fel egy woltos futár.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Elindult a tömeg a Fidesz-iroda felé

A beszédek után azt kezdték skandálni, hogy „Fidesz-iroda”, és hogy „gyertek velünk”, amire a több száz fős tömeg elindult a Kossuth Lajos sugárúton, elfoglalva ezzel a belváros felé tartó forgalmi sávot.

„Orbán, takarodj!”

– ezt üvöltik a tüntetők, miközben távolodnak a Rákóczi tértől.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Már egy órája tart a szegedi tüntetés, még mindig több százan kint vannak

Egy civilruhás rendőr szerint 200–250 tüntető lehet jelen a Rákóczi téren, helyszínen lévő kollégáink szerint ez a szám akár a 300-at is elérhető. A hatóságok a tér több sarkán és az oldalsó utcákban is villogós járőrautókkal vannak jelen.

Mint azt egy rendőrtől megtudtuk, nem attól tartanak, hogy bármilyen attrocitás lenne, hanem egyszerűen csak látták, hogy kétezren jeleztek vissza az eseményre, és ehhez igazodtak.

A helyszínen lévők a felszólalókat hallgatják, gyakran ovációban tör ki a tömeg. Fotóriporterünk járja a teret, alább néhány kép tőle:

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Rögtönzött közvélemény-kutatást tartottak, hogy kinek van családtagja, aki katás

Egy felszólaló rögtönzött közvélemény-kutatást tartott, hogy kinek van családtagja, aki katás, illetve ki tudja, hogy mi az, hogy kamarai hozzájárulás. Sok kéz volt a levegőben, utóbbinál már felhördülés is volt. Elmondta, hogy a különbség ő és Parragh közt, hogy ő kövérebb, valaki közülük adócsaló.

Egy újabb hozzászóló a német fizetések és a rezsiköltségek közötti relációt kezdte taglalni, hiszen a magyar rezsi lehet, hogy ezt nem éri el a németet, de a fizetések ott többszöröse az itthoninak.

Felszólaló tanárnő: Abban bíztunk, sokkal jobb életünk lesz, mint négy éve, de csak rosszabb lett

Egy tanár szólalt fel, aki nagyon örül annak, hogy sok a fiatal, ráadásul a szervezők is azok, úgy látja. Módszerváltókról beszél, valamint arról, hogy utolérjük Ausztriát, természetesen ironikusan. 168 ezres nyugdíja van 37 év munkaviszonyával.

Abban bíztak, hogy sokkal jobb életük lesz, mint négy éve, de csak rosszabb lett. A lánya 11 év pedagógusi pálya után az albit sem tudta fizetni, Lengelországból kapott állásajánlatot. Mindenkit egymásért való kiállásra szólított, hogy fogjanak össze az emberek, merjenek kiállni a véleményükért fél napig leültetettekért.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Márki-Zay: Tüntetni jöttem

Megkérdeztük Márki-Zay Pétert, miért jött el a Rákóczi téri katatüntetésre, amire azt felelte, tudta, hogy lesz itt is megmozdulás, és mondta, álljanak meg. „Tüntetni jöttem” – mondta.

Tóth-Benedek: Nem hagyjuk, hogy a jelképeinket bárki kisajátítsa

A beszédekkel kezdődött a tüntetés, de alig lehetett hallani valamit, és ezt néhányan szóvá is tették. Nem hagyják, hogy a jelképeiket bárki kisajátítsa, szólt a főszervező, Tóth-Benedek Csanád.

Elmondta, hogy hoztak kartonokat, ha valaki szeretne molinón üzenni bárkinek, akkor megteheti ezekkel. A vizet is megemlítették a hőségre tekintettel. Már van is egy molinó a levegőben, az van ráírva, hogy „Mocskos Orbán, takarodj, húzz vissza Indiába”.

Márki-Zay Péter is eljött a szegedi tüntetésre

Hódmezővásárhely polgármestere, az ellenzék egykori miniszterelnök-jelöltje is részt vesz a katatüntetésen a Rákóczi téren. Csendben nézi a tüntetést, elvegyülve a tömegben.

Márki-Zay szombaton Budapesten mondott beszédet, amiben úgy fogalmazott, „gratulálok Orbán Viktornak, száz nap alatt sikerült mindent meghazudtolnia, amit mondott”. Szerinte a „hazudtak éjjel, hazudtak nappal” nemcsak 2006-ban volt igaz, hanem 2022-ben is az.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Kétszázan lehetnek, már megy a Himnusz

Megszámoltuk a tömeget, és a kezdés időpontjában nagyjából 180–220 fő lehet jelen a Rákóczi téren. 18:02-kor felcsendült a magyar Himnusz, ezt követően beszédek kezdődnek éppen.

Főszervező: Ha nem csinálok valamit, megőrülök

Szegeden is, mint Budapesten, ez a futárok kezdeményezése, és az MKKP-től kértek segítséget a megvalósításhoz, mondta a Szegedernek Tóth-Benedek Csanád, aki a párt jelöltje volt áprilisban.

Arra a kérdésre, hogy mit remélnek ettől a tüntetéstől, azt mondta, hogy ettől konkrétan semmit. Kérdeztem, akkor miért csinálják, amire a válasz az volt, „ha nem csinálok valamit, megőrülök”.

Az esemény független jellegéről azt mondta, ha idejön Dobrev Klára, és elkezd a DK-ról beszélni, kikapcsolják a mikrofont.

A Márki-Zay-féle Kossuth Kör vásárhelyi szekciója is itt van

Bár a szervezők külön kérték, hogy a sok pártoskodás és beszédek helyett szeretnék aktív módon, az utcákon képviselni az aránytalan megszorításokkal szembeni ellenérzéseket, és kiemelték, hogy kérik a pártlogókat otthon hagyni, a Márki-Zay Péter nevéhez köthető Kossuth Kör már a kezdés előtt egy nagy molinóval jelent meg a Rákóczi téren.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Négy zsugor ásványvíz már a helyszínen

Kollégáink úton vannak a Rákóczi térre, a tüntetésre. Elsőként Bálint András fotóriporterünk érkezett meg, aki le is jelentette, hogy az MKKP képviseletében már hatan megérkeztek, és hoztak magukkal

négy zsugor ásványvizet.

Íme:

Fotó: Bálint András / Szegeder

Kétezren jeleztek vissza, több százan el is jöhetnek a hétfői katatüntetésre

A Facebook-eseményt kétezren jelölték vissza, de ennyi ember biztosan nem lesz ott, néhány száz azonban várható. A párt szerint a múlt héten bejelentett változtatások megmutatták, hogy az országban a tisztességes emberek nem élnek jogbiztonságban, mert „a türannosz kénye és kedve szerint változtatja meg napokon belül százezrek életét. A kata beszántása és a rezsi-robbantás számos szakmát és életet ellehetetlenít, a futárokat épp úgy, mint a maszek kertészt, takarítónőt, vagy a másodállásban fordító tanárnőt”.

Ez szerintük különösen azért pofátlan, mert a helyreállítási alapból pont azon a napon kapott az ország 200 milliárd forintot a kisvállalkozásoknak, amikor bejelentették ezen változtatásokat.

A tüntetésről, annak hátteréről, és magáról a katamódosításról alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Újabb szegedi tüntetést szerveznek hétfő estére a kata átalakítása miatt

Demonstrációt rendez a kata adózási rendszer átalakítása miatt a Magyar Kétfarkú Kutyapárt szegedi szervezete hétfőn estére a „főispánság”, azaz a Rákóczi téri kormányhivatal elé.