20 milliárd forintos többletkiadás sújthatja Szegedet, ez a város költségvetésének negyede

Mint azt megírtuk, hétfőn ülésezett a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). A közgyűlés után tartott sajtótájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szita Károly, kaposvár fideszes polgármestere, az MJVSZ elnöke is felszólalt. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester szerint azonban mindezek csak üres szavak voltak, óriási többletkiadással számolnak.

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak és mindenkivel tárgyalni fog, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése jövőre is fennmaradhasson, cserébe pedig mindenkitől takarékosságot várnak el. Arra kérte az önkormányzatokat, faragják le plusz kiadásaikat, de a közszolgáltatások esetében a legfontosabbakat tartsák fenn.

Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere is részt vett a megbeszélésen. Gondolatait már kedden megosztotta közösségi oldalán, azonban azóta kiderült pár konkrét információ is. Az alpolgármester a Szeged.hu-nak nyilatkozva azt mondta, a közgyűlésen elhangzott javaslatok semmit sem segítenek, inkább az elvont helyi adóbevételeket kellene a kormánynak visszaadnia, ami így elég lenne a feladatok ellátására.

Szeged esetében 18–20 milliárdos többletkiadást generálnak az elszálló rezsiszámlák.

– árulta el a portálnak Nagy Sándor alpolgármester, aki felháborítónak tartja, hogy a kormány megint csak az önkormányzatokat, az adófizetőket szorongatja. Összehasonlításként, Szeged éves költségvetése a 2020-as, 2021-es és 2022-es években 80 milliárd forint körül mozgott. Az akár 20 milliárdos többletköltség ennek a negyedét teszi ki.

Nagy Sándor szerint a kormánytól nem kaptak időpontot a következő tárgyalásra, bár a problémáért felelős személyt épp a csütörtöki Kormányinfón nevezte meg Gulyás Gergely. Az alpolgármester úgy nyilatkozott a városi lapnak, hogy a kormány nemcsak ellehetetleníti a településeket, de így a helyi költségvetést sem lehet majd tervezni.

Miskolcnak egyébként 1617 milliárd többletforrásra lenne szüksége csak a magasabb gázár miatt. Veres Pál polgármester elmondása szerint október 1-ig van szerződésük, de fedezet nélkül nem tud kötelezettséget vállalni egy új szerződés aláírásával. Példának okáért elmondta, a város tömegközlekedésében 75 busz szállítja az utasokat, ami eddig a legolcsóbbnak számított, ezután viszont „horror lesz az ára” az üzemeltetésnek.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder