Nagy Sándor szerint a kormánynak nincs érdemi válasza az önkormányzati energiaválságra

Hétfőn ülésezett a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). A szövetség közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón a Holiday Beach Budapest szállodában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szita Károly, kaposvár fideszes polgármestere, az MJVSZ elnöke is felszólalt. A megbeszélésen Szeged városfejlesztési alpolgármestere, Nagy Sándor is jelen volt, aki szintén beszámolt az ott hallottakról. 

A kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak és mindenkivel tárgyalni fog, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése jövőre is fennmaradhasson, cserébe pedig mindenkitől takarékosságot várunk el mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn. Gulyás Gergely szerint az orosz agresszió miatt bevezetett, szerintünk teljesen téves energetikai szankciók” okán

jövőre több mint 135 milliárd forint plusz kiadást jelent majd a 25 megyei jogú városnak.

Kiemelte, ez a gyakorlati következménye azoknak a nagy európai vitáknak, amelyek a háborúról és különösen a háborúra adott energetikai szankciókról zajlanak. Hozzátette: a kormány és az önkormányzatok egymásra vannak utalva ebben a helyzetben. Arra kérte az önkormányzatokat, faragják le plusz kiadásaikat, de a közszolgáltatások esetében a legfontosabbakat tartsák fenn.

Gulyás: A szankciók nem működnek

Gulyás szerint „egyetlen hosszú távú megoldás van, az, ha az energetikai szankciók helyett olyan politikára térünk át, ami normalizálja Európában az energiaárakat”. Hozzátette, olyan észszerű európai politikát kellene folytatni, ami nem az agresszor Oroszországnak hoz nagy hasznot a rendkívül magas gázárral, hanem Európának nem okoz kárt és az agresszornak fáj. Eddig az energetikai szankciók nem bizonyultak ilyennek jegyezte meg.

Emlékeztetett: a Magyar Villamos Művek már az elmúlt hónapokban számtalan olyan szabályt fogadott el, ami lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok változó áron, több hónapos garanciavállalás nélkül szerződhessenek, de az árkérdésre alapvetően még nincs teljeskörű megoldás. Az állam partnere lesz az önkormányzatoknak abban, hogy a következő évet is nagy nehézségek árán, de túl tudjuk élni ismételte el.

Kormányzati segítség novembertől jöhet

Szita Károly kaposvári polgármester, az MJVSZ elnöke jelezte, hogy a bajt szerinte nem ők okozták, se nem a kormány, mégis nekik kell megoldaniuk. Mint mondta, az önkormányzatoknak is tenniük kell annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb, de a 2022-esnél mindenképpen kevesebb energiát használjanak fel 2023-ban.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Ez azzal fog járni, hogy az alapvető szolgálatásokat biztosítják, de lesznek olyan intézmények, amelyek időszakosan zárva lesznek a téli hónapokban mondta, megjegyezve: ha a működtetésben még ezek után is gond mutatkozna, az önkormányzatok a kormányhoz fordulhatnak. Azt mondta, a tárgyalások október második felében, novemberben lehetnek.

Nagy Sándor: A kormánynak nincs válasza

Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere is részt vett a megbeszélésen. Közösségi oldalán megosztott beszámolója szerint a legfontosabb kérdés az volt, hogy miként fogják fenntartani a városok lakói számára legfontosabb közszolgáltatásokat az elszállt energiaárak idején.

Nos, a kormánynak nincs erre válasza

– jegyezte meg Nagy. A beszedett adók felhasználásáról – amiben, mint írja, az áfa és a jövedelemadó sokkal nagyobb tétel, mint a helyi adók a kormány dönt, aminek egy részét az önkormányzatok feladataira visszaosztja.

És persze törvényben kötelezővé is tesz nekünk egy csomó szolgáltatást, amihez a villanyt és a gázt a kormány tulajdonában lévő energiaszolgáltatótól vesszük meg. Ha úgy tetszik, a városok postásként járnak el, hiszen a polgárainktól a kormány által beszedett pénzt eljuttatják a kormány energiacégéhez” – írja.

Persze szeretnénk felelős postásként eljárni, de azt a polgármesterek egyöntetűen jelentették ki, hogy a jelenleg rendelkezésre álló források nem elégségesek a jövő évi számlák kifizetéséhez” – mondta az alpolgármester, majd hozzátette, erre a kormány válasza jelenleg az, hogy zárjunk be ezt-azt, és ha úgy gondoljuk, itt-ott kapcsoljuk le időnként a közvilágítást.

Arra a kormányzat által is elismert tényre, hogy az áremelkedések a legjobb szándékkal is kigazdálkodhatatlanok, nincs érdemi reakció, azon túl, hogy majd egyszer tárgyalnak. De ennek se felelőse, se határideje” – zárta bejegyzését az alpolgármester.