Milyen isteni világ az, ahol nem számít a teljesítmény?

Ma vette kezdetét a Katolikus Társadalmi Napok eseménysorozat, ami egész héten várja az érdeklődőket. A rendezvény hivatalos megnyitója csütörtökön lesz, ma Balog Zoltán, volt emberi erőforrások miniszter, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök tartott ökumenikus istentiszteletet a Dómban.

Amin meglepően kevés ember vett részt, bár a vendégek között az első sorban feltűnt Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora Fendler Judit kancellár kíséretében. Kiss-Rigó az ige kapcsán arról beszélt, hogy az Isten gondolatai nem az ember gondolatai, majd ezt a társadalmi igazságossággal vonta párhuzamba.

Nem olyanok vagyunk, mint a liberális demokráciák, az evangélium fényénél próbálunk szolgálni

– mondta a szeged-csanádi püspök.

Balog szavai szerint Isten evangéliumának egyik célja, hogy minket provokáljon, mert az emberi igazságérzet gyakran szembemegy azzal, ami az isteni igazságosság. A szőlősgazda példázatát hozta fel, aki a nap végén úgy adott fizetést a munkásainak, hogy aki végigdolgozta az egész napot, az lássa, hogy aki csak pár órát dolgozott, az is ugyanannyit kap, mint mások az egész napért.

Milyen isteni világ az, ahol nem számít a teljesítmény?

– tette fel a kérdést. Balog elmondása szerint Isten országában a teljesítmény mellett számít még valami, az Istennek a szabadsága, szuverenitása. „Nem tehetek azzal ami az enyém, azt amit akarok?” – idézett a szövegből.

Kiegészítő gondolatként hozzátette, hogy érvényes a megszokott értékrend, a teljesítmény, de a szabad szeretet is számít, ami nem alapulhat a teljesítményre. „A teremtés lényege, hogy társai legyünk egymásnak és Istennek, és ez szimplán a teljesítményre alapozva nem megy.” Az Egyház társadalmi szolidaritásának lényegét abban állapította meg, hogy próbáljunk meg Isten szemével nézni a másikra.

Az igék magyarázata után az esemény a Himnusz közös éneklésével zárult.

A Katolikus Társadalmi Napok egész héten tíz helyszínen és negyven ingyenes programmal várja az érdeklődőket. A kínálat filmvetítéseket, zenés és beszélgetős eseményeket is tartalmaz, végül Tóth Gabi és Ákos koncertjével zárul.