Az Alapvető Jogok Biztosának szegedi irodája elé is szervez megmozdulást a PDSZ és a PSZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozik a sztrájkjogért polgári engedetlenséget vállaló pedagógusokat ért kormányzati fenyegetés ellen. Azért tiltakoznak, mert a kötelezettségszegéssel aránytalan szankcióval fenyegetik kollégáikat, és azért is, mert az oktatási kormányzat ezzel azt bizonyítja, hogy a problémák megoldása helyett inkább megfélemlít, büntet, akár azon az áron is, hogy még több pedagógus esik ki a rendszerből, holott szerintük az Alaptörvényben előírt közoktatási feladatellátás már jelenleg sem valósul meg.

„Mivel látható, hogy a kormány erőre erőszakkal válaszol, viszont továbbra is csak az erőből ért, azt javasoljuk, hogy kollégáink szervezzenek a munkahelyeken hétfőtől olyan sztrájkokat, amelyek kihasználják a törvény kiskapuit. Használjuk ki, hogy

  • az intézményvezető köteles kiértesíteni a szülőket a tervezett és bejelentett sztrájk esetén;
  • kérjük meg a szülőket, hogy a munkabeszüntetést úgy segítsék, hogy ez idő alatt ne küldjék be a gyermekeiket az intézménybe, mert ekkor felügyelni és tanítani sem kell (így kihúzzuk a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás előírásának „méregfogát”);
  • a törvény alapján összevont felügyelet tartható;
  • a sztrájk alatt megtartandó tanítási órákat más napokra át lehet helyezni, ezért javasoljuk, hogy hétfőtől egy olyan, bizonyos időszakokat megcélzó, „gördülő” sztrájk megszervezését kezdjék meg a kollégák az intézményekben, amelynek részleteit rövidesen a szakszervezetek honlapján és facebook-oldalán ismertetünk. Ügyeljünk arra, hogy a tervezett sztrájkot minél előbb jelentsük be az intézményvezetőnek, mert a bejelentéstől számított öt nap múlva lehet belekezdeni a munkabeszüntetésbe.” 

Mivel október 5-én ünnepli az UNESCO a Pedagógusok Világnapját, erre a napra a két szervezet együttes akciót hirdet az Alapvető Jogok Biztosának területi irodáinál, ahol a közoktatásban tapasztalt jogsértésekről petíciókat nyújtanak át. Ezekre az akciókra hívják a kollégákat, szülőket Győr, Szeged, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár és Pécs területi irodáihoz. A részletekről később számolnak be, de a szegedi iroda a Gogol utca 3. alatt található Gogol Centerben található.