Két radnótis lány is részt vesz a fiatal tudósok nemzetközi versenyén Hollandiában

Magyarországot a hazai Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első helyezettjei képviselik a 33. EU Fiatal Tudósok Versenyén (eucysleiden2022.eu) szeptember 13–18. között a hollandiai Leidenben – közölte a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) szerdán az MTI-vel.

A közleményben ismertetik, hogy az európai versenyre a helyi országos megmérettetéseken sikeresen szereplők juthatnak ki, az idén 65 000 fiatal közül több lépcsőben választották ki a döntőbe került 35 ország 132 tanulóját. Az idén három év után újra élőben fogják összemérni tudásukat az EU Fiatal Tudósok Versenyén résztvevők.

A magyar válogatott tagja

  • az újrahasznosítható reagensrendszer fejlesztése humán testfolyadékokban jelen lévő kisméretű RNS-ek azonosítására című projekttel Kovács Viktória és Tóth Regina, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulói,
  • a Rusty eszköz kidolgozásával Kovács Nóra Anna,
  • a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulója,
  • valamint az UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz című projekttel Barna Benedek László, a Budapesti Szent István Gimnázium tanulója.

A magyar delegációt Ivánka Gábor, a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) elnöke vezeti a Magyar Innovációs Szövetség megbízásából tájékoztatott a NISZ.