Bartók Csaba szerint lehet terrorizmusnak is nevezni, ami a Fidesz-irodánál történt

Egy 28 éves férfi Molotov-koktélt dobott a szegedi Fidesz-irodába július 28-án hajnalban, erről mi is beszámoltunk csütörtök reggel. A szegedi Fidesz elnökét, Bartók Csabát kérdezte Tikvicki Dóra műsorvezető az Egyetem TV Napfel című műsorában a történtekről.

Egyesek szerint terrortámadás történt, a hibás pedig Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett ellenzék – szól a felvezető. Azt mi is megírtuk, hogy a szegedi kormánypárt közleménye szerint Gyurcsány és a baloldal uszított, ami nyomán mindez megtörtént, majd felszólították a DK ex-miniszterelnök vezetőjét, hogy hívja vissza a Lenin-fiúkat. A helyi KDNP ennél szolidabb közleményt adott ki, de a Jobbik is elítélte a történteket.

A szegedi Fidesz elnöke elmondta, hogy óriási szerencse az egész, mert az iroda fölött lakások vannak, míg az irodában vannak „bútorok, anyagjellegű tárgyak, iratok, melyek tüzet tudnak csinálni”, bár az utóbbit nem fejtette ki. Bartók a rendőrségi nyomozás miatt nem tudott sokat, de azt elárulta, hogy közveszély okozása, robbanóanyaggal való visszaélés, emberi életet veszélyeztető egyéb cselekmény a vád.

Baloldali támadás volt?

A műsorvezető, Tikvicki Dóra rákérdezett az általunk is megírt Fidesz-közleményre – miszerint Gyurcsány hívja vissza a Lenin-fiúkat –, hogy baloldali elkövetőről lehetett-e szó, mire Bartók elismerte, hogy

ezt még nem lehet tudni, legfeljebb a nyomozás során vagy után, de lehet, hogy sose tudjuk meg.

Bartók Csaba ezután visszament az időben egészen az őszödi beszédig, majd csőcseléknek nevezte az MTVA-székház kifosztóit és az utcán gyújtogatókat, akik valaki vezérletével tették ezt. Valamint voltak emellett a békés tüntetők, akiket aztán a rendőrök együtt kezeltek és vertek meg, lövették ki a szemeket. Mint mondta, nem lehet összemosni az akkori és a mostani eseményeket szerinte. 

Forrás: Egyetem TV

A szegedi elnök aztán felhozta példaként, hogy mi mindennek emelte meg a díjait a Botka-féle városvezetés, és akkor erre az lett volna a reakció, hogy a polgármesteri hivatal ablakát betörjük, vagy az MSZP székházát felgyújtjuk? Szerinte nyilván nem; ők elmondták, hogy ezt nem helyeslik, de erről majd az emberek döntenek a választáson 2 év múlva, hogy „Botka lászló és csapatával” folytatják-e.

Lehet akár terrorizmusnak is nevezni

Tikvicki Dóra rákérdezett ezután arra, hogy a Fidesz érez-e felelősséget abban, hogy odáig fajultak a dolgok, hogy a gyűlöletpolitika ennyire elburjánzott, hogy az emberek ennyire szélsőséges dolgokat csinálnak? Felhozta példaként, hogy Márki-Zay Pétert is felpofozták egy nyilvános rendezvényen. Bartók szerint ezt nem lehet összemosni, némileg kitérő választ adva. Majd megjegyezte, hogy a Fidesz-irodánál történteket

lehet akár terorizmusnak is nevezni,

mivel egy személy előre kitervelten ment be egy pártirodába robbantásra, vagy gyújtogatásra alkalmas eszközökkel. Szerinte, ha mi normális emberek nem tudjuk kivetkőzni magunkból ezt a „társadalmi szennyet” és példásan megbüntetni ezeket az embereket, akkor annak anarchia a vége. Retorikusan kérdezte, hogy hol van ennek a vége? Ez egy hógolyó a hegytetőről, állítsak őrző-védő szolgálatot a házam elé? – fejtegette.

A műsorvezető kérdésére, miszerint az ellenzéknek felelősséget kellene-e vállalnia emiatt, azt válaszolta Bartók, hogy biztos benne, nem egy jobboldali, vagy szélsőjobb beállítottságú ember volt az elkövető. Tikvici Dóra ekkor hozzászúrta, hogy csalódott fieszes még lehet, de Bartók nem gondolja, hogy így állnánk jelenleg. A teljes műsor az alábbi YouTube-videóban tekinthető meg: