Lassan az egész belváros a KÉSZ-vezéré: az egykori Európa szállót a szegedi cég vette meg, a székházukat költöztetik be

Egy decemberi árverésen talált új gazdára Szeged belvárosának egyik patinás épülete, amely az utóbbi évtizedekben a Démász, majd a Nemzeti Közművek székházaként működött – írja a hvg.hu, majd a Szegeder cikkére hivatkozva megemlítik, hogy már az árverés hirdetményekor találgatták, vajon ki veszi majd meg a másfél milliárd forintról induló épületet.

Azt mi is megírtuk még januárban, hogy eladták Szeged egyik legszebb palotáját, azonban akkor az új tulajdonos kiléte nem került nyilvánosságra, így az sem lehetett tudni, milyen tervei vannak az épülettel a vevőnek.

A hvg.hu szerint Mészáros Lőrinc is szóba jöhetett a Forrás Szálló miatt, mint új tulajdonos, viszont a szegedi KÉSZ Zrt. tulajdonosát is említették, mert a hajdani Európa Szálló mellett fejleszt az építőipari cég vezére, Varga Mihály. Erről is mi számoltunk be először: az Oroszlán és Nádor utcák sarkán álló, műemlékként nyilvántartott Kiss Dávid-ház, ahol az étterem volt, lényegében lebeg, alatta épül ugyanis a mélygarázs.

A KÉSZ Zrt. 2020-ban a 23. legnagyobb családi vállalkozás volt Magyarországon, Varga alapította közel negyven évvel ezelőtt. Tudomásunkra jutott annak idején az is, hogy – egy a Cédrus Ligethez hasonló konstrukcióban – Vargáék a környező utcákat is rendbe teszik majd, így 2023 nyaráig megújul az Oroszlán és a Nádor utca is.

Mint kiderült, a KÉSZ-vezér vásárolta meg az egykori Európa szállót is, így egy újabb „tömbbel” gazdagodott a közvetlen környéken.

Az építési vállalkozó nem messze lakik az 1883-ban felhúzott épülettől családjával, de az egykori szálló szomszédságában, a Klauzál téren is van még egy épületegyüttese a lap szerint. A hvg.hu érdeklődésére elmondta, még nem tudja, hogy mi a terve a frissen megvásárolt ingatlannal, mivel annak a birtokbavétele sem történt meg egyelőre.

Mindösszesen annyi bizonyos, hogy a cég jelenlegi, Gutenberg utcai székhelyén is nagyszabású fejlesztések kezdődnek hamarosan – melyről szerkesztőségünk már látott előzetes terveket, de azok egyelőre nem nyilvánosak, a cég pedig későbbre ígért nekünk tájékoztatást erről –, így átmenetileg ezt költöztetik majd az egykori Európa szállóba.