Leütve: eladták Szeged egyik legszebb palotáját

Több mint másfél milliárd forintért kelt el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverezési oldalán az egykori Európa Szálló épülete. Egyelőre nem tudni, mi lesz a patinás ház sorsa.

Még november végén írta meg a Szegeder, hogy árverésre bocsájtják a Klauzál tér talán legjelentősebb épületét, az 1883-ban hotelnek emelt, eredetileg Európa Szálló néven üzemeltetett épületet. Sokáig a Démász székháza volt itt, az áramszolgáltató még a múlt század derekán vette át a helyet.

Az árverés dokumentumai szerint szerkezetileg az ingatlan alápincézett, háromszintes, körfolyosós épület, középen impozáns aulával. A ház egy belső udvar köré épült, a földszinten és az 1–2. emeleteken irodák vannak, valamint díszterem és tárgyalók. A belső udvart a felújításkor nyitható, fényáteresztő tetővel fedték be, az aula díszkövezést kapott. Az épületnek a Klauzál tér felől van a főbejárata, de a mellékutcákra is nyílik egy-egy kisebb kapuja.

Az 1180m2-es ház kikiáltási árát pontosan 1 milliárd 578 millió 610 ezer forintban határozták meg, és mivel ugyanennyiért ment el még december 21-én, sejthető, hogy nagy érdeklődés nem volt rá. Ha más is jelentkezett volna, abban az esetben kétmillió forintos licitlépcsőn mehettek volna felfelé az érdeklődők.

Az új tulajdonos egyelőre nem ismert, így az sem, milyen tervei vannak az épülettel.

A Klauzál téren lévő épület 1883-ban eredetileg szállodának épült, Európa Szálló volt neve. Homlokzatán jól olvasható Posz Alajos és Krausz M. neve. 30 szobával, étteremmel és kávéházzal rendelkezett, majd 1930-ban szűnt meg vendéglátóhely lenni.

Eredetileg egyemeletes volt, de 1955-ben a helyi áramszolgáltató, a Démász bővítette egy újabb szinttel, aminek következtében az épület arányai előnytelenül megváltoztak, sokat veszítve eredeti ékességéből.

2000 körül az épület teljes felújításon esett át, ennek köszönhető jelenlegi műszaki állapotba, kivéve a pincét, ahol a magas talajvízállás és a szigetelés nélküli alapozás miatt több helyen vizesedik; itt két helyen víznyelő aknákat alakítottak ki.