Elárverezik a Klauzál téren lévő egykori Európa szállót

Elárvereznék az 1883-ban épült egykori Európa szállót, amely a Klauzál tér egyik ékköve, ma az MVM tulajdonában van. A napjainkban irodaházként funkcionáló épület műemléki jelentőségű területen fekszik, maga is műemlék besorolású.

A Klauzál téren lévő épület 1883-ban eredetileg szállodának épült, Európa szálló volt a neve. Homlokzatán, jól olvasható Posz Alajos és Krausz M. neve. A szállodát 1892-ben Juranovits Ferencz, 1914-ben Szarka István vezette. Akkor 30 szobával, étteremmel és kávéházzal rendelkezett, majd 1930-ban szűnt meg. Az épület is változott az idők során:

Eredetileg egyemeletes volt, az 1950-es években a helyi áramszolgáltató, a Démász bővítette egy újabb szinttel. 2000 körül az épület teljes felújításon esett át, ennek köszönhetően jelenleg kiváló műszaki állapotban van, kivéve a pincét, ahol a magas talajvízállás és a szigetelés nélküli alapozás miatt több helyen vizesedik, két helyen víznyelő aknákat alakítottak ki. Napjainkban EDF Galéria néven egy kiállítóterem működik benne.

Az árverés dokumentumai szerint szerkezetileg az ingatlan alápincézett, háromszintes, körfolyosós épület, középen impozáns aulával. A ház egy belső udvar köré épült. A földszinten és az 1-2. emeleteken irodák vannak, valamint díszterem és tárgyalók. Minden szinten rendelkezésre állnak vizesblokkok és teakonyhák. A félemeleten társalgó, étkező, raktárak és irattár található. A belső udvart a felújításkor nyitható, fényáteresztő tetővel fedték be, az aula díszkövezést kapott. Az épületnek a Klauzál tér felől van a főbejárata, de a mellékutcákra is nyílik egy-egy kisebb kapuja.

Az ingatlan tulajdonjogilag rendezett, az ingatlan-nyilvántartásba az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. javára bejegyzett vezetékjog kivételével per-, teher- és igénymentes. Szeged belvárosában, frekventált helyen fekszik, minden irányból könnyen megközelíthető, parkolás közterületen lehetséges, az épületnek nincs beállója. Ha esetleg valakit érdekelné,

  • az árverési biztosíték 394 652 000 forint,
  • a kikiáltási ár 1 578 610 000 forint,
  • a licitlépcső 2 000 000 forint lesz.

Az épületet december 6-án reggel 9-től délután 3-ig járhatjuk majd körbe, míg az aukció december 17-én reggel 8-kor kezdődik és december 21-én este 9-kor fejeződik be. Épp a minap írtuunk arról, hogy eladó Szeged első árvaháza: a városi ingatlankezelő nyilvános pályázatot írt ki a Londoni körút és a Kálvária sugárút sarkán álló XIX. századi eklektikus épületre. Az irányár 450 millió forint:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Eladó Szeged első árvaháza, 450 milliót kérnek érte

Nyilvános pályázatot írt ki az önkormányzati ingatlankezelő a Londoni körút és a Kálvária sugárút sarkán álló XIX. századi eklektikus épületre. Az irányár 450 millió forint.